Wethouder krijgt veeg uit de pan van agrariër

SLIEDRECHT – Wethouder Len van Rekom (VVD) heeft zijn werk niet goed gedaan. Dat stelde dinsdagavond 30 mei 2017 inspreker agrariër-ondernemer Piet Smits bij aanvang van de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad. Hij sprak in met betrekking tot de landbouwgronden over het spoor, waar de gemeente mogelijk het Recreatief Knooppunt Sliedrecht (RKS) wil vestigen met o.a. de sportvelden van v.v. Sliedrecht. Smits vroeg de raad zich nog eens goed in de zaak te verdiepen. 

Volgens Piet Smits komt van de plannen voor een RKS niets terecht. Er is volgens hem niet voldaan aan de eisen, die provincie Zuid-Holland stelt. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Hoewel de zomer nog niet is begonnen, hekelde Smits wethouder Van Rekom op zijn woorden vooruitlopend op een gedane belofte. “Verleden jaar rond deze tijd is beloofd, dat voor de zomer 2017 het duidelijk zou zijn of het Recreatief Knooppunt doorgang zou vinden of niet. Die beloofde duidelijkheid is er niet. De wethouder komt zijn toezegging dus niet na. Waarom niet? De ladder voor duurzame verstedelijking is o.a. niet doorlopen. Dat wil zeggen het is niet duidelijk of er actuele vraag is naar bedrijfsterrein. Er is immers binnenstedelijk nog veel aanbod. De ladder voor duurzame verstedelijking is een provinciale eis.”

Agrarische bedrijfsvoering
De gemeente liet een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar het RKS. Kosten: bijna drie ton. Smits: “De haalbaarheidsstudie gaat helemaal niet in op een tweede provinciale eis, omschreven in de provinciale programma ruimte. De agrarische bedrijfsvoering dient te worden gerespecteerd. Dus die haalbaarheidsstudie is niets waard. Hij toetst de haalbaarheid niet. Hoezo wordt de agrarische bedrijfsvoering niet gerespecteerd?” Smits kwam met een uitleg rond een andere agrariër, de familie Maat. “Als het RKS doorgaat en de gronden van Verheij die de gemeente Sliedrecht op het punt staat aan te kopen, daarvoor direct of indirect gebruikt, raken de families Maat het gebruik van die gronden kwijt. Deze gronden worden al 25 jaar in hun bedrijf gebruikt. Dan respecteer je dus de agrarische bedrijfsvoering niet, want die agrarische bedrijven moeten dus inkrimpen ten behoeve van het recreatief knooppunt. En dat dus ten behoeve van industrieterrein waar op dit moment geen vraag naar is. Zie ook de leegstand”, aldus Smits.

Onnodig probleem
Smits klaagde vervolgens dat zijn percelen land onmogelijk optimaal te gebruiken zijn naast een voetbal- en recreatiegebied. Smits: “Navraag bij de betrokken provincie-ambtenaar leert mij dat dit zeer slechte onacceptabele ruimtelijke ordening is. Goede ruimtelijke ordening is ook een eis van de provincie Zuid-Holland. De provinciale-eis van het respecteren van de agrarische bedrijfsvoering is nu een groot onnodig probleem, terwijl op de eerdere plaats achter het station dat probleem zich niet had voorgedaan. Deze gronden die van een projectontwikkelaar waren, zijn de gemeente Sliedrecht ook aangeboden en zijn nu voor minder per hectare verkocht aan een agrarier dan de gronden van Verheij die de gemeente nu wil aankopen.”

Informatie vergaren
Nu verzoekt volgens Piet Smits de wethouder om €3.000.000,– voor een plan dat niet haalbaar is en een krediet om gronden aan te kopen die niet voor het RKS gebruikt mogen worden. “Het moet niet gekker worden! En dit allemaal na een haalbaarheidsstudie die de haalbaarheid niet onderzoekt, in combinatie met een toezegging over de haalbaarheid die hij niet nakomt. Ik wil de raad dringend adviseren om meer informatie te vergaren en zelf stukken als de provinciale verordening ruimte te bestuderen en ook goed te kijken hoe de uitvoering van zulke plannen ter hand moeten worden genomen, zoals omschreven in de transformatie merwedezone”, verwoordde Smits, “En voor nu : Je kunt onmogelijk constateren dat de realisatie van het recreatief knooppunt haalbaar is.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld