Vergunningverlener provincie kan GenX niet verbieden

DEN HAAG / REGIO – Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland deelt de zorgen van omwonenden over chemiebedrijf Chemours Nederland B.V. in Dordrecht en de stof GenX, maar zegt als vergunningverlener er niets aan te kunnen doen. Het bedrijf houdt zich volgens de provincie aan de vergunning. Dat antwoordt GS op vragen van de fractievoorzitter Lies van Aelst (SP-Zuid-Holland).

Chemours voldoet volgens de provincie Zuid-Holland op dit moment aan geldende wet- en regelgeving voor wat betreft GenX. Op basis daarvan is het verbieden van het gebruik van GenX daarom niet aan de orde en juridisch niet mogelijk. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Samen met gemeenten en het Rijk spannen wij ons in om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. GS hechten veel waarde aan transparantie vanuit de overheid en het bedrijf en vindt het van het allergrootste belang om deze zorgen weg te kunnen nemen. Openheid en adequate informatievoorziening richting Provinciale Staten, burgers en medeoverheden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Zowel naar onze inwoners, naar de betrokken gemeente(n) als naar u als Staten”, schrijft GS donderdag 28 juli 2016. De vigerende vergunning van Chemours is aangepast op 28 juni 2012, waarmee de vervanging van kankerverwekkende PFOA naar GenX is vergund. “In antwoord op onze vragen geeft het college aan dat ca. 2,7 ton aan GenX stoffen is vergund bij de Teflon-fabrieken. Volgens het college is dat een halvering van de vergunde PFOA emissies”, zegt statenlid Berend Potjer (GroenLinks Zuid-Holland). 

Juridisch niet mogelijk
In het algemeen heeft het bevoegd gezag volgens de provincie de mogelijkheid om een vergunning in te trekken. GS: “Dat is gebaseerd op twee bepalingen in de Wabo, te weten de artikelen 2.33 (vergunningen) respectievelijk 5.19 (handhaving). In deze casus wordt nu niet voldaan aan de vereisten van die artikelen. Chemours voldoet op dit moment aan geldende wet- en regelgeving voor wat betreft GenX. Op basis daarvan is het verbieden van het gebruik van GenX daarom niet aan de orde en juridisch niet mogelijk. DuPont heeft destijds besloten om een alternatief voor PFOA te gaan gebruiken en uiteindelijk te stoppen met het gebruik van PFOA voordat de stof in 2013 op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) is gekomen. In de vergunning is opgenomen dat Chemours verplicht is de juiste informatie aan te leveren aan het bevoegd gezag. 

Verantwoordelijkheid
Het is verboden om gevaarlijke, schadelijke en verontreinigende stoffen te emitteren tenzij men daarvoor een vergunning heeft. Ook voor stoffen die niet op de zeer zorgwekkende stoffenlijst staan gelden strikte regels voor het gebruik ervan en voor de uitstoot naar water, bodem en lucht. “Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de omgeving en medewerkers. De provincie kan vanuit haar wettelijke verplichting eisen opnemen in de vergunning. De zorgen die inwoners hebben zijn ook de zorgen van de provincie. De provincie spant zich samen met gemeenten en het Rijk in om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. De provincie doet dit door in de vergunningen de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken door het opleggen van normen conform de geldende wet- en regelgeving. Daarbij streven we ernaar om samen met het bedrijf de emissienormen zo laag mogelijk te vergunnen, waar mogelijk onder het wettelijke maximum. Bedrijven hebben hierin ook zelf een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus GS in de beantwoording.

Interpellatiedebat
In provinciale staten van Zuid-Holland vindt woensdag 14 september 2016 een interpellatiedebat plaats over de situatie bij Chemours Nederland B.V. Daarvoor deed de PvdA Zuid-Holland een verzoek en het college van GS heeft donderdag de datum bevestigd voor het debat. Zowel de PvdA als de PVV in de provincie hebben vragen over de vergunninglening, de kennis en controle. Niet uitgesloten wordt dat de partijen op termijn naar het zware middel van een statenenquête grijpen als de antwoorden onbevredigend blijven. De partijen hebben veel vragen ingediend bij het college van Gedeputeerde Staten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld