Toename kosten en gebruikers van jeugdhulp

SLIEDRECHT – Het aantal jeugdigen dat gebruik maakt van de jeugdhulp en de kosten van de jeugdhulp nemen in Sliedrecht toe. Dezelfde ontwikkeling en overschrijding van het budget doet zich in heel de regio voor. Dat bericht de gemeente Sliedrecht vrijdag 22 september 2017 na vragen van Sliedrecht24. 

Steeds meer kinderen kloppen bij gemeenten aan voor jeugdzorg, terwijl het jaarbudget voor die zorg bij veel gemeenten al op is. Dat bleek vorige week uit onderzoek van de NOS en het blad Binnenlands Bestuur onder 228 gemeentebesturen.

“Sliedrecht en 16 andere gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid werken samen in de jeugdhulp en zijn onderling solidair over de kosten van de regionale zorgmarkt. Dit doen we om regionaal, maar ook lokaal, te kunnen garanderen dat de benodigde zorg voor jeugdigen altijd beschikbaar is. De Serviceorganisatie Jeugd ZHZ voert in opdracht van de 17 gemeenten in ZHZ de jeugdhulptaken uit. Om de continuïteit van de jeugdhulp te garanderen heeft de Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid een voorstel bij de deelnemende gemeenten, waaronder Sliedrecht, gedaan voor het ophalen van extra middelen”, zegt woordvoerder Rico den Boer van de gemeente Sliedrecht. 

Onderzoek
De gemeenteraad van Sliedrecht heeft in haar zienswijze aangegeven dat de jeugd de zorg moet krijgen die nodig is en heeft daarom – met kritische kanttekeningen – ingestemd met de voorgestelde begrotingswijziging. Den Boer: “Daarbij heeft de raad opgemerkt dat de voorgestelde begrotingswijziging naar haar mening het probleem niet op lost. Volgens de gemeenteraad moet onderzoek worden gedaan naar mogelijke structurele oplossingen om de structurele stijging van de kosten voor de jeugdhulp in de toekomst te kunnen beperken.” 

2 gedachten over “Toename kosten en gebruikers van jeugdhulp”

  1. Het is jammer dat steeds meer kinderen bij gemeenten voor jeugdzorg aankloppen, terwijl het jaarbudget voor die zorg bij veel gemeenten al op is. Maar ik denk dat het onderzoek van de gemeenteraad van Sliedrecht naar mogelijke structurele oplossingen een goed idee is! Ik wil in de jeugdzorg werken, en ik hoop dat er genoeg kosten voor de jeugdhulp zijn tegen de tijd dat ik begin te werken.

  2. Als medewerker zorgadministratie bij een van de grootste GGZ-instellingen in de regio loop ik hier dagelijks tegen aan. Cliënten die, zeker in de laatste maanden van het jaar, niet geholpen kunnen worden omdat de gemeente budgetten opgebruikt zijn. Het komt erop neer dat dan gewacht moet worden op een crisissituatie, omdat dan hulp niet geweigerd mag worden door de GGZ, zelfs niet als er geen betaling gaat plaats vinden. Diep triest dat ’t zo werkt. De organisatie waar ik werk, doet er echt alles aan om op bepaalde manieren hier een draai aan te geven en toch te behandelen, maar vaak kost dit veel extra tijd, en die is er in schrijnende gevallen gewoon niet. Kort komt het erop neer dat de budgetten niet worden aangepast op de toenemende hulpvraag onder jongeren en daarom dus altijd te laag zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld