Tien mensen op avond hoogspanningslijn

SLIEDRECHT – Inwoners die wonen onder de hoogspanningslijn kwamen maandagavond 18 september 2017 bij elkaar in een zaal De Roef van ASVZ De Merwebolder. Het waren er welgeteld tien. Op uitnodiging van de gemeente Sliedrecht waren de bewoners gekomen.

De gemeente Sliedrecht wil in goed overleg met de bewoners kijken wat er mogelijk is. De gemeente benadrukt dat de rijksregeling op vrijwillige basis is, dus wil je er blijven wonen, dan mag je er blijven wonen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De gemeente voert een vrijwillige rijksregeling uit om mensen met een koophuis onder de lijn uit te kopen. Het gaat om 24 woningen in Sliedrecht. Vijf woningeigenaren willen hun huis verkopen tot nu toe. De huizen zijn getaxeerd en eind september worden de eerste twee woningen overgedragen. Er zijn mensen die geen gebruik willen maken van de aangeboden regeling. De woonbestemming blijft tenslotte bestaan. Dat zou ‘een gatenkaas’ kunnen worden, reageerde een woningeigenaar. De gemeente erkende dat dit bij Baanhoek zou kunnen gebeuren.

Uitleg
De avond werd door de gemeente gebruikt om uitleg te geven en te peilen hoe het staat met de interesse. Ook de verhuurder van de aangekochte woningen Ad Hoc Verhuur gaf informatie over het te lopen pad. Ambtenaren van de gemeente Sliedrecht onder wie wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) van Wonen gaven uitleg. Zonder de beamer, want die werkte niet. De gemeente stelde geen ‘vooropgezet plan’ te hebben en slechts ‘een rijksregeling uit te voeren’.

Duidelijkheid
De gemeente wil een zo’n compleet mogelijk eindplaatje hebben en overleggen over de grond. Het opgekochte pand wordt uiteindelijk gesloopt of laten staan met een bestemmingswijziging. De regeling loopt nog tot 1 juli 2021. De gemeente hoopt eerder een duidelijk plaatje te hebben, want de periode zou nog weleens kunnen worden vernieuwd. 

Vervangende bestemming
De onderzoek- en sloopkosten verhaalt de gemeente op het ministerie. De vrijkomende grond kan worden verkocht aan buren, zodat de tuin kan worden vergroot of bijvoorbeeld parkeerruimte worden gemaakt of een schuur kan worden geplaatst. Ook kan het openbaar laag groen worden. De gemeente noemt ook als voorbeeld  een terras met kleinschalige horeca (mits voorzien in voldoende parkeerplaatsen). 

Masten niet weg
Aan het eind van de avond werd gepeild. “Hoe kijkt u er tegenaan? Wat is uw zorg? Wat houdt u bezig over dit onderwerp?” De gemeente wil in goed  overleg de mogelijkheden bekijken. Het is niet uitgesloten dat een bewoner grond kan terugkopen. De gemeente wil dat in ieder geval niet uitsluiten. De masten met de hoogspanningslijn blijven volgens de gemeente Sliedrecht de komende jaren nog in het dorp staan. Als de gemeente meer informatie heeft, dan wordt dit gedeeld met de bewoners.

1 gedachte over “Tien mensen op avond hoogspanningslijn”

  1. Op basis van dit soort informatie kan een huis eigenaar geen goede afweging maken.
    De gemeente zou met een duidelijke visie moeten komen over soort van herbestemming en consequenties voor geschakelde woningen waarvan tussen woningen blijven of juist weggaan. Dat is informatie op grond waarvan je een keuze kunt maken te blijven of te gaan.

    Nu al jaren loze informatie waarbij de gemeente duikt onder het mom van wij voeren een regeling uit en niet meedenkt in wat haar burgers overkomt. Een beetje empathie en meedenken ontbreekt.

    Ik was er daarom niet. Vanaf de Industrieweg hebben de bewoners weinig te verwachten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld