STS werkt nog altijd niet met één registratiesysteem

SLIEDRECHT – Het is de gemeente Sliedrecht nog niet gelukt over te schakelen op één registratiesysteem waarin alle aan het Sociaal Team Sliedrecht (STS) deelnemende organisaties kunnen en willen registreren. Dat blijkt uit stukken rond het Lokaal Uitvoeringsprogramma Wmo 2017-2018, waar de gemeenteraad in een beeldvormende vergadering dinsdag 10 januari 2017 over spreekt. Mogelijk moet gekozen worden voor een andere leverancier.

Het is gek dat niet eerder een knoop is doorgehakt en jaren wordt aangemodderd. Over één registratiesysteem wordt al jaren gesproken, blijkt onder meer uit oude stukken van de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht die Sliedrecht24 onder ogen kreeg. 

“In overleg met de coördinator van het sociaal team en de Stichting Jeugdteams stellen we een deadline aan de leverancier van het registratiesysteem voor het sociaal team. Als hieraan niet wordt voldaan, stappen we over op een andere leverancier met het doel het systeem nog in het eerste kwartaal van 2017 te implementeren”, stelt het college van B & W in de nota. 

Stroef
Nu registreert iedere organisatie nog in haar eigen systeem wat het lastig en tijdrovend maakt om een goed totaalbeeld te genereren van wat er in en rondom het STS gebeurt. Daardoor is er volgens de gemeente Sliedrecht nog onvoldoende zicht op in hoeverre de inzet van algemene voorzieningen voorkomt dat inwoners gebruik maken van de duurdere maatwerkvoorzieningen. “Er is weliswaar in 2016 al een opdracht aan een leverancier van het registratiesysteem verstrekt, maar het ontwikkel- en implementatietraject met de leverancier verloopt stroef”, stelt de gemeente. 

Meer aan de hand
Het STS ervaart een gebrek aan GGZ-expertise in het team. Dit is ook een vraagstuk dat elders in het land aan de orde is. “Door onder andere landelijke bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, wachtlijsten bij GGZ-instellingen en het moeten betalen van een eigen bijdrage krijgt het STS steeds meer casussen met psychiatrische elementen op haar bord. Daar komt de komende periode de transitie Beschermd Wonen en de steeds complexer wordende samenleving nog bij. Dit legt een steeds grotere druk op het STS”, verwoordt het college in de nota. Verder dreigt de doelgroep licht verstandelijk beperkten (LVB) tussen wal en schip te vallen. College: “Het gaat dan om mensen met een IQ tussen de 50 en 70. Herkenning en erkenning blijkt een struikelblok te zijn. De omvang van het LVB-vraagstuk wordt momenteel in de regio nader in beeld gebracht. Welke resultaten willen we bereiken? Eén laagdrempelig en goed geëquipeerd sociaal team voor -9 maanden tot 100+ jaar, fysiek onder één dak gehuisvest.”

Huisartsen
Ook worden de huisartsen genoemd. Die werken nog onvoldoende samen met het STS vindt de gemeente Sliedrecht. “Huisartsen zoeken de oplossing van een ondersteunings- of zorgvraag nog vaak binnen hun eigen domein. De laagdrempelige, algemene voorzieningen via het STS worden daardoor nog niet maximaal benut. De kans bestaat dat daarmee ook de kosten van de zorgverzekeringszorg hoger zijn dan nodig is.”

Geen tijd
De ervaringen van Yulius op de nieuwe locatie in de voormalige Groen van Prinstererschool laten zien dat ook nieuwe doelgroepen de weg naar de GGZinloopvoorziening weten te vinden. Het aantal bezoekers is het afgelopen jaar toegenomen, waarbij deze nieuwe bezoekers met name komen via STS en via de Lokaal Uitvoeringsprogramma Wmo 2017-2018 6 kerken. De beroepskracht heeft daardoor geen tijd meer voor het bijhouden van een basale registratie en het netwerken met mensen van bijvoorbeeld het STS.

Complexe hulpvragen
Problematische schulden is een van de meest voorkomende knelpunten in Sliedrecht. De vrijwilligers van Hulp Bij Thuisadministratie van SWS hebben al jaren te maken met een constante toename van het aantal hulpvragen. In 2015 hebben 76 inwoners van Sliedrecht een HBT-traject gevolgd. In 2014 waren dit er nog 59. “Steeds vaker gaat het om complexe hulpvragen. Dit maakt ondersteuning intensief en tijdrovend. De toename geldt ook voor Bureau Sociaal Raadslieden (608 hulpvragen in 2015, een verdrievoudiging ten opzichte van startjaar 2009)”, schrijft het college.

Mis met PGB
Landelijk gezien is de helft van de bij de Sociale Verzekeringsbank ingediende PGBdeclaraties onjuist of onvolledig. Het coulancebeleid PGB is inmiddels evenwel gestopt. Dit betekent dat declaraties niet meer worden uitbetaald als ze onjuist of onvolledig zijn. Dat kan potentieel bij een behoorlijke groep inwoners tot problemen leiden. En verder. College: “De transitie Beschermd Wonen betekent dat er in de komende jaren geleidelijk aan meer mensen met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen in hun thuissituatie worden ondersteund en dus onderdeel van de Sliedrechtse samenleving gaan uitmaken.”

Vrijwilligers
Het platform Samenwerken & Versterken brengt nog niet wat daarmee was beoogd. “Vrijwilligers hebben het al druk met hun eigen vereniging. In de praktijk blijft er dan geen tijd over om ook nog eens kennis en ervaringen met vrijwilligers van andere verenigingen en instellingen te delen”, aldus de tekst in de nota. De huidige opzet van het vrijwilligersbeleid past volgens de gemeente Sliedrecht niet meer bij deze tijd. “Met name jonge mensen voelen zich niet meer thuis bij de traditionele opzet zoals het via een Vrijwilligerspunt reageren op vrijwilligersvacatures uit de databank. Zij zijn meer op zoek naar kortdurender projecten met een duidelijk begin en einde.”

Adviesraad
Het is lastig om de grote diversiteit aan doelgroepen in Sliedrecht in een adviesraad samen te brengen, wordt gesteld. “Het is een zoektocht naar een goede aanpak/opzet waarmee ook moeilijker bereikbare doelgroepen (bijvoorbeeld jongeren) worden bereikt.” Via onder andere de regionale en lokale Wmo-adviesraad komen er nog regelmatig signalen bij de gemeente dat er mensen zijn die niet weten waar ze terecht kunnen als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Verder is er nog onvoldoende zicht op hoe de transformatie in het sociale domein verloopt.

Mantelzorgondersteuning
Over de mantelzorg staat in de nota dat de druk op mantelzorgers toeneemt door het stimuleringsbeleid van eigen kracht en langer zelfstandig thuis wonen. “Daarbij lijkt de drempel om hulp te zoeken voor overbelaste mantelzorgers vaak hoog en is het de vraag of er binnen het welzijnswerk voldoende capaciteit beschikbaar is om ook deze groep mantelzorgers te ondersteunen.” Uit het cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 bleek dat in alle Drechtstedengemeenten sprake is van beperkte bekendheid bij inwoners met de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning. “In Sliedrecht was slechts 36% van de cliënten die het afgelopen jaar Lokaal Uitvoeringsprogramma Wmo 2017-2018 10 contact met de SDD hebben gehad hiermee bekend.”

Dementie
Het aantal ouderen groeit en zal blijven groeien. “Dat betekent dat ook het aantal mensen met dementie de komende jaren sterk zal groeien. De prognose voor Sliedrecht is dat het aantal inwoners met dementie groeit van 489 in 2014 naar 1.099 in 2040”, aldus het college. Er lijkt nog een taboe op dementie te rusten. Mensen met dementie kunnen niet voldoende meedoen in de samenleving. “Tegelijkertijd dreigt de mantelzorger die naar hen omkijkt steeds vaker overbelast te raken.”  

Toch tevredenheid
Het opzetten van sociale teams was compleet nieuw en vergde volgens de gemeente Sliedrecht het nodige pionierswerk. In 2015 is gestart met een Jeugdteam (18-) en een sociaal team Wmo (18+); het Sociaal Team Sliedrecht (STS). In 2016 is begonnen met het voorbereiden van de integratie van het STS en het Jeugdteam in één sociaal team. Daarvoor is het uitvoeringsprogramma ‘Alles onder één dak’ opgesteld en inmiddels grotendeels uitgevoerd. College: “Wij zien nu een goed georganiseerd en steeds beter functionerend STS dat wordt gevoed door ons eigen Wmo-loket dat voor de inwoners van Sliedrecht herkenbaar en makkelijk vindbaar is. Dit wordt gestaafd door het cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 waaruit bleek dat de inwoners van Sliedrecht beter dan de inwoners van de andere gemeenten in de Drechtsteden weten waar zij met hun hulpvraag terecht kunnen. Het STS werkt inmiddels met de Zelfredzaamheidsmatrix en sociale netwerkversterking.” Het Lokaal Zorgnetwerk is in het STS geïntegreerd. Dat wil zeggen dat de coördinatie daarvan is overgegaan van de Dienst Gezondheid & Jeugd naar het STS. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld