SOJS Werk- en Beleidsplan ligt bij gemeenteraad

SLIEDRECHT – De Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) heeft het Werk- en Beleidsplan 2017 met daarin de organisatorische beleidslijnen naar de gemeenteraad van Sliedrecht gestuurd. “Als stichting willen we nog een bredere maatschappelijke rol vervullen en ook het bereik richting de gemeenschap willen we verder vergroten”, staat in het plan. SOJS werkt samen met verschillende Sliedrechtse organisaties, maar merkt wel dat niet iedereen het Open Jeugdwerk kent. 

SOJS organiseert elke zomervakantie de kinderactiviteitenweek KNOTS en sinds 2014 ook een wintereditie. Toch kan het beter met de naamsbekendheid. De Knotsgekkie-raamstickers brachten geld op om de kosten te dekken. 

SOJS is als naam nog te onbekend in Sliedrecht. “Onze stichting wordt regelmatig aangesproken als Elektra, terwijl dit de naam is van het pand en het daarbij behorende poppodium.” Ook merkt SOJS dat men in Sliedrecht te weinig op de hoogte is van de activiteiten die door de stichting georganiseerd worden. “De afgelopen jaren heeft SOJS flink gewerkt om hun activiteiten te promoten en zal dit blijven voortzetten.” SOJS richt zich primair op jongeren van 16 t/m 26 jaar.

Plannen
Het verzelfstandigen en professionaliseren van de vrijwilligersgroepen zouden volgens SOJS kunnen en moeten leiden tot een ontlasting van taken van de jongerenwerkers. “Hierdoor zou er meer tijd vrij gemaakt kunnen worden voor andere onderdelen om tot een maximaal resultaat te kunnen komen. Organisatie van vijf workshops buiten de vakantieperiodes in Jongerencentrum Elektra. De sociaal maatschappelijke workshops zijn een nieuw onderdeel binnen het programma van SOJS.” Deze hebben als doel om zowel jongeren als ouders te trainen en te begeleiden bij bepaalde vormen van jeugdproblematiek.

Drank- en rookbeleid
Sinds 1 januari 2014 heeft de Rijksoverheid de leeftijdsgrens voor zwak en sterk alcoholhoudende drank verhoogd van 16 naar 18 jaar. “Bij binnenkomst op entreeavonden of bij bestelling van de eerste consumptie worden onze bezoekers gecontroleerd op leeftijd. Een tweetal stempels/bandjes geven duidelijkheid over de leeftijdsgroep waar de betreffende bezoeker in valt en deze moet getoond worden bij het bestellen van drank.” Op naleving van de regels zien staf en vrijwilligers streng toe. SOJS sluit zich zonder meer aan bij landelijke wetgeving wat betreft de handel in verdovende middelen. Over de handhaving is er contact met politie.

Drugs
Handel in soft- en harddrugs is ten strengste verboden. Zo ook het gebruik van harddrugs. “In de avonden is er in de daarvoor bestemde rookruimtes een gedoogbeleid met betrekking tot softdrugs door jongeren van 18 jaar en ouder. SOJS sluit zich aan bij het landelijke rookbeleid om roken te ontmoedigen. Binnen ons pand is daarom ook sinds jaar en dag geen sigarettenautomaat te vinden. Bij constatering van overtreding van de huisregels krijgen de overtreders een gepaste straf.” De jongerenwerkers en beheerder hebben de nadrukkelijke taak jongeren te wijzen op de gevaren van overmatige alcohol-,rook- en drugsconsumptie. “Het is van belang dat de jongerenwerkers goed op de hoogte zijn van de huidige jeugdtrends en goede scholing is van groot belang”, staat in het Werk- en Beleidsplan 2017. Het staat op de agenda voor de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad op dinsdag 12 april 2016. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld