SOJS: ‘Meer tijd investeren aan ambulant werk’

SLIEDRECHT – In de toekomst wil Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) dat jongerenwerkers meer tijd investeren aan ambulant werk. Dat schrijft SOJS onder meer in het Werk- & Beleidsplan 2018, de leidraad voor het beleid binnen SOJS, informatiebron voor het gemeentelijk welzijns- en jeugdbeleid, voor geïnteresseerden en instellingen die zich bezig houden met jongerenwerk. Dat blijkt uit stukken die de gemeente Sliedrecht donderdag 24 augustus 2017 bekend heeft gemaakt.

SOJS organiseert ook workshops en cursussen. De danslessen bijvoorbeeld, ingedeeld op basis van leeftijdsgroepen. (Archieffoto via SOJS)

SOJS is gevestigd in jongerencentrum Elektra aan de Stationsweg. Het richt zich voornamelijk op het organiseren van activiteiten (voor o.a. jeugd van 8 t/m 14 jaar, denk aan KNOTS-red.), het opvangen van jongeren van 12 t/m 26 jaar en het signaleren van problemen bij jongeren. De stichting wil zich naar buiten blijven profileren als kennisinstituut op het gebied van jeugdcultuur en jeugdproblematiek. Als stichting willen zij de komende jaren een nog bredere, maatschappelijke rol vervullen en ook het bereik richting de gemeenschap verder vergroten. Het professionele team van SOJS bestond op 1 augustus 2017 uit jongerenwerkers Anne Gouw en Manuelle Lekkerkerker, assistent jeugd–jongerenwerker Jordi Melkert, weekendbeheerder Martijn de Vaal en combinatiefunctionaris Sport en Cultuur Cas Besamusca. De assistent jeugd-jongerenwerker Jordi Melkert (MBO niveau, 24 uur), is in tijdelijke dienst. 

Scholenproject
In 2018 gaat SOJS door met het project op basisscholen ‘Van Schoolplein naar Sportplein’, van maart tot juni. “Het sport en spelmateriaal voor dit project is reeds aanwezig. De combinatiefunctionaris heeft dit project al een aantal jaren uitgevoerd op alle scholen in Sliedrecht. Om dit project succesvol op alle scholen uit te kunnen blijven voeren, is het van belang dat de combinatiefunctionaris wordt bijgestaan door stagiaires. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met een sportopleiding uit de regio om voor voldoende begeleiding te zorgen”, staat in het Werk- & Beleidsplan 2018. SOJS gaat verder gastlessen geven met betrekking tot de kinderraad op alle basisscholen van Sliedrecht. Daarnaast willen de jongerenwerkers ook gastlessen gaan verzorgen op het Griendencollege. In de wintermaanden worden tien sport- en spelmiddagen op woensdag gehouden. Gemiddeld komen er 100 kinderen op af. Op jaarbasis bereikt de combinatiefunctionaris 500 unieke kinderen.

Gedoogbeleid softdrugs
SOJS zegt dat het een duidelijk beleid heeft als het gaat om sterke drank, deze wordt niet geschonken. Bij binnenkomst op entreeavonden of bij bestelling van de eerste consumptie worden onze bezoekers gecontroleerd op leeftijd. Op naleving van de regels zien staf en vrijwilligers streng toe. Bij constatering van overtreding van de huisregels zal SOJS eensgezind optreden. SOJS sluit zich zonder meer aan bij landelijke wetgeving wat betreft de handel in verdovende middelen. Over de handhaving is er contact met politie. Handel in soft- en harddrugs is ten strengste verboden. Zo ook het gebruik van harddrugs. In de avonden is er in de daarvoor bestemde rookruimtes een gedoogbeleid met betrekking tot het gebruik van softdrugs door jongeren van 18 jaar en ouder. SOJS sluit zich aan bij het landelijke rookbeleid om roken te ontmoedigen. Binnen het pand is geen sigarettenautomaat te vinden.

Gewenste veranderingen
Het is volgens SOJS van essentieel belang om de kennis en kunde van de jongerenwerkers op niveau te houden. Scholing is volgens hen hierin één van de belangrijkste onderdelen. Voor 2018 zou SOJS verder graag willen zien dat het energie label drastisch wordt verbeterd door de gehele accommodatie te voorzien van kunststof kozijnen en dubbelglas. Een investering die zich volgens SOJS binnen enkele jaren terugverdiend door lagere energie- en verfkosten. Daarnaast draagt het volgens hen ook bij aan het Regionaal Duurzaamheidsprogramma. In de toekomst wilt SOJS ook dat jongerenwerkers meer tijd investeren aan ambulant werk. “Dit kan echter alleen waar gemaakt worden als er meer fte beschikbaar komt voor de stichting. Jordi Melkert is tijdelijk aangenomen om het aantal ambulante uren te kunnen opschroeven. Dit is echter tot nog toe voor een bepaalde periode”, stelt SOJS voor. Er wordt verder een casuïstiekzorgnetwerk opgebouwd, waarbij de gemeente, politie, sociaal (jeugd)team en het jongerenwerk één keer per vier weken samenkomen om de individuen te bespreken die zich ophouden binnen de hanggroepen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld