SGP-ChristenUnie wil meer weten over uitstoot ZZS

SLIEDRECHT – De fractie van SGP-ChristenUnie heeft dinsdagavond 31 mei 2016 een reeks vragen aan het college gesteld over de 6 Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), die door Chemours Nederland N.V. (voorheen DuPont) aan de Baanhoekweg in Dordrecht worden uitgestoten. Het chemiebedrijf is gevestigd aan de overkant van de Merwede tegenover Sliedrecht. 

De ZZS werden genoemd in de brief van de provincie Zuid-Holland van dinsdag 10 mei 2016. Over de ZZS is eerder door Sliedrecht24 bericht.

Controle
De fractie had dinsdagavond een aantal vragen voor het college. Raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) stelde de vragen. De politieke partijen willen weten welke nadere duiding het college geeft aan de situatie dat er 6 ZZS worden geëmitteerd bij Chemours. Ook wilde de fractie weten hoe de uitstoot hiervan wordt gecontroleerd. De SGP-ChristenUnie vroeg os de constatering correct is dat Chemours strikt stoffen als ZZS classificeert volgens de Handreiking identificatie Nederlandse Zeer Zorgwekkende Stoffen van het RIVM en uitsluitend over deze stoffen gegevens verstrekt heeft wat betreft de emissies.  

Niet helder
De SGP-ChristenUnie wilde dinsdagavond weten welke zekerheid de inwoners van Sliedrecht hebben dat er geen andere (zeer) zorgwekkende stoffen bij Chemours worden uitgestoten, anders dan in de huidige vergunning(en) staat omschreven. “Wij vinden de duiding die de provincie geeft aan het project rond aanpassing van het toezicht op minimalisatie van ZZS niet helder. Zoals de situatie nu omschreven wordt, is de huidige praktijk van toezicht nog niet aangepast op de wetswijziging die per 1 januari 2016 in werking is getreden. Bent u het met deze constatering eens?”, vroeg de SGP-ChristenUnie zich dinsdagavond af.

Toezicht
“Zo ja”, zo vervolgde de SGP-ChristenUnie, “op welke wijze en termijn bent u voornemens de Provincie, danwel de omgevingsdienst (OZHZ-red.) hierover te informeren en hen, voor zover wij het kunnen overzien, noodzakelijk te dwingen tot spoedige maatregelen? Zo niet, kunt u dan een nadere toelichting geven op het project dat beschreven wordt?” Als het toezicht niet op orde is, zou dit volgens de SGP-ChristenUnie kunnen betekenen dat als het toezicht aangescherpt wordt er (meer) onregelmatigheden aan het licht komen. “Hoe duidt u deze situatie en bent u voornemens de Provincie en/of de omgevingsdienst hierop aan te spreken?”

Beantwoording
Milieuwethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) had de vragen dinsdagmiddag gezien en gekeken. “De brief van de provincie is aan u 1 op 1 doorgezet. We wilden de brief niet bij ons houden en dan laten adviseren. Dat leek ons niet verstandig”, aldus Visser, “Ik kan u niet meer zekerheid over de stoffen geven als de informatie die we van de provincie hebben gehad. Dat betekent niet dat we blijven rusten.” Wethouder Visser denkt ook dat een toezichthouder, verlener en handhaver in 2016 klaar had moeten zijn. Visser: “Voor het zomerreces, voor 11 of 12 juli 2016, sturen we nog een collegeinformatiebrief naar u en waarschijnlijk nog een brief aan de provincie. Ik zegt u toe dat ik ook nog de 2 nieuwe stoffen in GenX uitzoek.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld