RIVM niet verbaasd over aantreffen PFOA en GenX

BILTHOVEN / SLIEDRECHT – Het RIVM is niet verrast dat PFOA en GenX in de naaste omgeving van de fabriek van Chemours is gevonden. Vrijdag 21 juli 2017 verscheen in de Volkskrant een artikel verschenen ‘Omgeving chemiefabriek Chemours blijkt sterk vervuild: eet geen groenten en fruit uit de grond‘.

“Het is niet verrassend om de stof in de nabije omgeving van de fabriek terug te vinden”, zegt woordvoerder Harold Wychgel van het RIVM. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Hierin is een citaat ten aanzien van toekomstig onderzoek toegekend aan het RIVM, dat wij niet herkennen”, zegt woordvoerder Harald Wychgel. Het RIVM heeft inmiddels met prof. Jacob de Boer contact opgenomen en kort gesproken over dit indicatieve onderzoek. Wychgel: De PFOA gehalten die teruggevonden worden in dit indicatieve onderzoek zijn vergelijkbaar met de gehalten zoals deze in de literatuur beschreven zijn. Wij hebben dit ook in een rapportage opgenomen.

Vergelijkbaar
Naar de Volkskrant schreef Wychgel: “Bedankt voor het toezenden van de resultaten van het onderzoek naar de aanwezigheid van PFOA en GenX in planten en gras in de omgeving van de Chemours fabriek in Dordrecht. Wij hebben inmiddels met prof. de Boer contact opgenomen en kort gesproken over dit indicatieve onderzoek. De PFOA gehalten die teruggevonden worden in dit indicatieve onderzoek zijn vergelijkbaar met de gehalten zoals deze in de literatuur beschreven zijn. Wij hebben dit ook in een rapportage opgenomen.”

Niet verrassend
PFOA is een verbinding die zeer langzaam afbreekt en het is niet verrassend deze in de omgeving van de fabriek aan te treffen. GenX wordt op dit moment gebruikt in de fabriek en er is blootstelling van de omgeving aan deze stof, via de lucht en het water. Wychgel: “Dan is het niet verrassend om de stof in de nabije omgeving van de fabriek terug te vinden. Het is niet mogelijk om op basis van dit indicatieve onderzoek conclusies te trekken over de wijze waarop de PFOA en GenX in de bladeren of het gras terecht zijn gekomen. Via de lucht, de bodem of het (grond)water. Ook kunnen er geen conclusies getrokken worden of dit het gevolg is van emissies uit het verleden, of huidige emissies naar lucht of water.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld