Lokale omroep stopt met digitale doorgifte via kabel

SLIEDRECHT – Stichting MerweRadio, lokale omroep voor de gemeenten Sliedrecht en Hardinxbeld-Giessendam, stopt met ingang van 1 januari 2018 of zo spoedig als dat na deze datum mogelijk is met het doorgeven van het digitale radio- en tv-signaal (o.a. Ziggo, kanaal 36) via de kabel. Het omroepbestuur is zeer ontevreden over de manier waarop de gemeenten zijn omgegaan met het subsidiebeleid voor 2018, waarbij volgens de omroep de gemeenten lak hebben aan de Mediawet. De financiering voor 2018 is nu zo slecht gewaarborgd dat de omroep de digitale doorgifte stopt. De omroep spreekt van ‘ingrijpende maatregelen’. 

Voorzitter Riny Mourik van Stichting MerweRadio is zeer ontstemd over de wijze waarop de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht omgaan met de financiering voor 2018 van de publieke omroepinstelling. (Foto uit video Stichting MerweRadio)

In de Mediawet is vastgelegd dat wanneer gemeenten kiezen voor het hebben van een lokale omroep, zij ook zorg dragen voor een juiste en goede financiering. Volgens voorzitter Riny Mourik van Stichting MerweRadio is de ‘Mediawet volledig genegeerd’. Hoewel de Nederlandse Mediawet verplichte doorgifte kent van publieke omroepinstellingen lijkt dit bij Stichting MerweRadio op losse schroeven te staan, omdat voor de digitale doorgifte volgens hen moet worden betaald. 

Geen afstemming
Ook noemt Mourik de samenwerking tussen de beide gemeenten ‘dieptreurig’. “Het is niet de schuld van de gemeenteraad, maar wel is het een bende geworden aan de kant van de uitvoering”, zegt Mourik ontstemd. De gemeenten hadden volgens hem beter met elkaar kunnen afstemmen. Mourik: “De Mediawet hebben ze er niet op nageslagen en de gemeente Hardinxveld-Giessendam komt aan met een dienstverleningsovereenkomst en de gemeente Sliedrecht haalt het lokale subsidiebeleid er bij met aanstaande veranderingen. De Mediawet is in de correspondentie geen één keer genoemd. Dat is opmerkelijk, gelet op eerdere brieven en het debat in de Tweede Kamer over de mediamaterie maandag 27 november 2017, waarin de lokale omroep toch ook stevig voorbij is gekomen.”

Terug in de tijd
Het maakt Mourik woedend. “We hebben het subsidieverzoek tijdig ingediend, spraken met ambtenaren en dan gaat het mis. Mensen in mijn omgeving verbazen zich erover dat ambtenaren van twee buurgemeenten niet met elkaar praten. Dat zou toch moeten lukken. Wij wilden van € 1,30 per aansluiting naar € 1,70. Na ruim een half jaar hoor je dat dit niet gaat lukken en komen ze afzonderlijk met een plan. We kunnen nu wel in beroep gaan, maar dan zijn we weer een half jaar verder. Het komt ze goed uit! We schakelen nu zeker twee jaar terug in de tijd”, legt Mourik uit.

Vrijwilligers en huisvesting
Hoewel de omroep blij is met het onlangs afgegeven positieve advies door beide gemeenteraden aan het Commissariaat voor de Media voor een nieuwe zendmachtiging (verlenging dus – red.) voor een periode van vijf jaar is de omroep niet tevreden hoe de gemeenten omgaan met het subsidiebeleid. De omroep werkt met vrijwilligers en is gehuisvest in een deel van het raadhuis. Enige tijd geleden heeft de omroep de huur van een deel van de ruimte daar opgezegd. Het omroepbestuur heeft het college van B & W van de gemeente Sliedrecht beloofd ‘een uiterste inspanning te doen de samenleving het maximum te geven binnen hun mogelijkheden is’, maar of dat nu gaat lukken is zeer de vraag. 

Geld
De financiën spelen een belangrijke rol en veel geld gaat zitten in kosten, zoals de digitale distributie. Mourik schrijft aan de gemeente Sliedrecht: “Waardoor uw lokale omroep de toegenomen onvermijdelijke kosten voor digitale doorgave per kabel aan uw medeburgers niet meer verantwoord kan betalen in 2018. Vanaf 1 januari 2018 zal de focus betreffende de distributie naar luisteraars en kijkers daarom uitsluitend via internet gaan.” De omroep gaat vooral gebruik maken van sociale media als Youtube en via internetradio. “MerweTV kan er worden gekeken via YouTube en de radio blijft nog uitzenden via internet en via de etherfrequentie FM 105.4 mhz”, licht Mourik toe. 

7 gedachten over “Lokale omroep stopt met digitale doorgifte via kabel”

  1. Stoppen met die omroep!
    Op FM 105.4 hoor je alleen maar stilte of ruis en nadat ze het nodig vonden om de antenne te verhuizen naar Hardinxveld-Giessendam is de ontvangst in Sliedrecht bagger en op tv brengen ze ook niets van waarde voor de gemeente.

  2. Als jullie zoveel commentaar hebben, kom ons team dan versterken.
    We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken!

  3. Ik vind Riny zijn reactie overdreven en niet op waarheid berust.
    Wat mij betreft kan heel MerweRTV op de schop.
    Weinig nieuwswaarde, zijn nooit ergens (live) te vinden.
    Zelfs dodenherdenking zenden ze niet meer uit.
    Wat mij betreft alle financiele stromen stopzetten.
    Misschien dat RTVHolland iets kan betekenen?

  4. Zijn die ambtenaren incompetent, onwelwillend of ongeinteresseerd?
    Of incompetent en onwelwillend en ongeinteresseerd?
    Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat met incompetent, onwelwillend en ongeinteresseerd de vinger op de zere plek wordt gedrukt. Te triest voor woorden dat een prachtige lokale omroep als MerweTV op deze manier in het functioneren wordt tegengewerkt.
    Zou er een ambtenaar opstaan om dit recht te zetten?
    Of is het plaatje afgedraaid? Ik vrees het ergste.
    Gemeente Sliedrecht groots in doen wordt, vind ik steeds een meer lachwekkende slogan.
    Gemeente Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam: pak dit op en ga in gesprek met elkaar en los dit op!

  5. Ik kan er niet echt wakker van liggen.
    Lokale omroepen zijn niet meer het medium wat ze waren en achterhaald door alle ontwikkelingen op internet en social media.
    Ik kan me de prioriteiten van de gemeenten wel voorstellen, al mogen deze dan blijkbaar wel netter worden gecommuniceerd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld