‘Lekkage Formaldehyde niet schadelijk voor gezondheid’

DEN HAAG – Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu heeft in antwoorden op vragen van de SP Tweede Kamerfractie geschreven dat chemiebedrijf DuPont uit eigen onderzoek heeft vastgesteld dat de gelekte ruim 2730 kilo Formaldehyde niet schadelijk is geweest voor de omwonenden en het milieu. 

De stof lekte tussen woensdag 10 en vrijdag 12 augustus 2016 weg uit de Delrin-fabriek van DuPont op het terrein van chemiebedrijf Chemours. Pas veertig dagen later kwam het nieuws naar buiten en dat leidde tot zeer boze reacties van overheden en omwonenden. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dijksma stuurde de brief dinsdag 18 oktober 2016 naar de kamer. Het was een antwoord op één van de 8 vragen, die de SP-kamerleden Eric Smaling en Paul Ulenbelt op 29 september 2016 indienden bij staatssecretaris Dijksma en minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Inspectie SZW en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen nog onderzoek. Die resultaten worden komende maand verwacht. 

Ongewenste emissie
Niet alle vragen zijn beantwoord, zoals de vraag hoe dit lek twee dagen onopgemerkt heeft kunnen blijven bij DuPont. Dijksma stelt letterlijk in haar antwoord aan de kamerleden: “Elke ongewenste emissie van gevaarlijke stoffen is een reden tot zorg, ook voor mij. Omdat er van dit incident namens de provincie Zuid-Holland aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie acht ik het niet gepast op dit moment een nader oordeel te geven.” Dijksma geeft daarom nog niet haar mening, omdat ook de provincie Zuid-Holland nog moet oordelen over het onderzoek dat DuPont liet instellen. De Delrin-fabriek ligt na een nieuwe ontsnapping van formaldehyde op last van toezichthouder de provincie Zuid-Holland stil.

6 gedachten over “‘Lekkage Formaldehyde niet schadelijk voor gezondheid’”

  1. Nou Sharon en Lodewijk, directie van DuPont, als jullie werkelijk de overtuiging hebben dat formaldehyde niet schadelijk is, neem een paar slokken.

  2. Waar formaldehyde het meest in gebruikt is en wordt: in de chemische toiletten in caravans, campers e.d
    alleen wordt daar in de kleine ruimtes gewoond, gekookt en geslapen.
    heb zelf een caravan gehad en de lucht was heel erg. geprobeerd met andere, milieu vriendelijker spul, maar werkt totaal niet. dus maar weer formaldehyde van THRETTFORD.

  3. Formaldehyde we gebruiken het allemaal elke dag
    formaldehyde wordt gebruikt om deodorant, lotions, shampoos en make-up te conserveren, net als wasmiddel.

    Als make-up formaldehyde of formaldehyde donoren bevat, moet dit worden vermeld op het product, dus let op namen als:

    Benzylhemiformal
    2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
    5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
    Diazolidinyl urea
    DMDM hydantoin
    Formaldehyd
    Midiazolidinyl urea
    Methenamine
    Paraformaldehyd
    Sodium hydroxymethylglycinate
    Quaternium-15

    Naast make-up of andere cosmetica kan je formaldehyde vinden in wasmiddel, snij olie, verf en papier. Daarnaast wordt formaldehyde gebruikt bij het produceren van plastic, verf op waterbasis, lijm, vernis en bouwmaterialen.

  4. Allemaal leugens zeker wat hieronder is geschreven door een gerenommeerd onderzoeksinstituut…..

    Citaat

    “De stof Formaldehyde is bijzonder gevaarlijk. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie donderdag 29 september 2016 gepubliceerd in de American Journal of Pathology.

    Een nieuwe studie naar de zeer giftige stof Formaldehyde heeft aangetoond dat de gezondheid van de mens gevaar loopt. Niet alleen DNA, maar ook eiwitschade. (Afbeeldingen via Brown University)

    “We denken dat formaldehyde is een veel gevaarlijker giftige stof is in de zin dat het niet alleen schade aan DNA, maar er is ook schade aan eiwitten toebrengt,” zegt hoogleraar Pathologie en Laboratoriumgeneeskunde Anatoly Zhitkovich van van Brown Universiteit (Warren Alpert Medical School). De stof werd al in verband gebracht met celdeling en kanker.

    De stof is een veel bredere bedreiging voor de volksgezondheid, het zenuwstelsel. Zhitkovich zegt dat de beschadigde eiwitten in hun de kern grote gevolgen hebben als het gaat om herstel van DNA. Beschadigde eiwitten kunnen volgens hem bijdragen tot disfuncties en het doden van cellen. Eerder werd dit al aangetoond bij dierproeven. De stof ondermijnt de hersenfuncties, zoals het geheugen en ‘dingen kunnen leren’. ”

    Niet schadelijk dus voor de gezondheid. Degene die dit onderzoek hebben uitgevoerd bij Dupont zijn zeer waarschijnlijk bloot gesteld aan deze niet schadelijke stof….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld