Innovatiedag over ‘Big Data in de zorg’ bij ASz

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Weet de computer het beter? Berichten over de toenemende rol van ‘Big Data’ (grote bergen digitale gegevens die een schat aan informatie bevatten) wekken steeds meer die indruk. Maar wat verstaan we precies onder Big Data en wat kunnen we ermee? Welke impact heeft het op het werk van een dokter of verpleegkundige? Wat is de betekenis van Big Data voor patiënten? Die vragen staan centraal tijdens een symposium donderdag 23 november 2017 in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz).

Het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert de Innovatiedag voor de tweede keer. Deze foto is in 2016 gemaakt. Doel is om mensen en ideeën bij elkaar te brengen, nieuwe (zorg)technologieën te verkennen, samenwerkingen aan te gaan met (zorg)partners en sociale innovaties te omarmen. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Op dezelfde dag is er een Innovatiemarkt. Van 10.00 tot 16.00 uur is de centrale hal van ziekenhuislocatie Dordwijk gevuld met uiteenlopende snufjes en nieuwigheden op het gebied van (zorg)technologieën van vandaag, morgen én overmorgen. Niet alleen om naar te kijken of om over te horen, maar juist ook om zelf te proberen en te ervaren.

Symposium
Zowel de markt als het symposium is gratis toegankelijk voor zorgprofessionals, patiënten en alle andere belangstellenden, ongeacht hun achtergrond of kennisniveau. Het enige verschil is dat aanmelden voor het symposium nodig is en dat dit vol kan zitten. Het symposium ‘Big Data in de zorg’ duurt van 18.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan hier: https://www.asz.nl/nieuws/agenda/2017/11/22508/ 

Sprekers op het symposium zijn onder meer:
*Wim Smit (directeur MRDM)
De firma MRDM haalde IBM Watson voor Oncologie naar Nederland. Smit zal vanuit een leveranciersvisie bespreken welke kansen hij ziet voor Big Data in de zorg. Daarbij worden cases besproken die MRDM heeft uitgevoerd op het gebied van darmkanker en borstkanker.
* Floortje Scheepers (hoogleraar Innovatie UMC Utrecht)
Scheepers is medisch hoofd van de afdeling Psychiatrie in het UMC Utrecht Hersencentrum. Haar specialisme is kinder- en jeugdpsychiatrie. Een patiënt ‘plotten’ met behulp van Big Data is haar doel, om te achterhalen welke behandeling het beste past.
* Ronald Fokkink (adviseur en ervaringsdeskundige)
Er bestaan talloze zelfmeetinstrumenten in de vorm van sensoren en apps waarmee mensen data over hun gezondheid kunnen verzamelen. Deze instrumenten hebben de belofte in zich dat ze bijdragen aan de verbetering van de gezondheid. Toch zijn voorbeelden waarin zelfmeting zich vertaalt in concrete gezondheidswinst zeldzaam. Fokkink vertelt hoe hij zijn persoonlijke Big Data gebruikt voor verbetering van de glucoseregulatie bij diabetes mellitus. Daarnaast gaat hij in op de consequenties van zelfmeting in de relatie tussen behandelaar en cliënt.
* Ruud Veltenaar (filosoof, inspirator, Tedx-spreker)
Veltenaar spreekt over de toekomst en de hoop op een betere wereld. Als geen ander weet hij trends en ontwikkelingen te vertalen naar de impact op ons leven, werk, welvaart en welzijn. Hoe ziet een volgende fase in onze beschaving eruit en met welke kansen die we nu nog niet zien? En hoe maak jij het verschil? Ben je klaar voor de toekomst die zich al aandient?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld