Honderden melden zich aan voor nieuwe bloedtest

SLIEDRECHT – Volgens het college van B & W van de gemeente Sliedrecht hebben zich op de helft van de aanmeldperiode 239 inwoners gemeld voor de Uitvoeringsregeling bloedtest motie Kroger Eijs. Dat bericht de gemeente woensdag 22 november 2017. 

De bloedtest, zoals deze eerder is uitgevoerd in het RIVM onderzoek. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Dat blijkt uit beantwoording van vragen van PRO Sliedrecht. De lokale partij is van mening dat de inwoners van Sliedrecht in feite zijn blij gemaakt met een dode mus. “Aangezien de voorgestelde uitvoering niets meer bevat dan hetgeen we al hebben gedaan in Sliedrecht?”, stelt vice-fractievoorzitter en raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht). Daar is het college, waarin PRO Sliedrecht is vertegenwoordigd, het niet mee eens. “Neen, het laat ons inziens zien dat er een passende uitvoeringsregeling is vastgesteld door uw raad. Anders zou IenW de Sliedrechtse uitvoeringsregeling niet leidend hebben gesteld. Gelet op het aantal aanmeldingen blijkt dat ook van deze regeling goed gebruik wordt gemaakt”, schrijft het college aan De Borst.

In goed overleg
Over de afbakening van het gebied waarvandaag inwoners zich voor een test naar PFOA in het bloed mogen aanmelden, is het college van B & W ook tevreden, in tegenstelling tot De Borst. “Wie heeft de afweging voor deze afbakening gemaakt en welke afweging heeft u daarvoor in acht genomen?”, vroeg De Borst aan het college van B & W. College: “Het ministerie van IenW en de betrokken gemeenten hebben in goed overleg het gebied afgestemd. Per brief van 16 augustus 2017 heeft het ministerie de drie gemeenten verzocht om de praktische uitvoering van de regeling te verzorgen. In die brief bevestigt het ministerie dat het gaat om een regeling voor (oud)bewoners van het contourengebied, zijnde het lichtblauwe en donkerblauwe gebied zoals aangeduid in de eerdere RIVM-rapporten.”

Hogere waarden
Ook in de beantwoording van Kamervragen hierover bevestigt de Staatssecretaris in haar brief van 17 oktober 2017 volgens de gemeente Sliedrecht dat het gaat om het blauwe gebied. “De afweging is dat uit de door het RIVM uitgevoerde steekproefonderzoek, waarbij dezelfde gebiedsafbakening werd gehanteerd, bleek dat alleen bij mensen die én langdurig én dichtbij het fabrieksterrein hebben gewoond nu nog statistisch significant hogere waarden worden aangetroffen. Dat is in het donkerblauwe gebied”, antwoordt het college.

Buiten onderzoeksgebied
Bij mensen die nog binnen het onderzoeksgebied wonen, maar verder weg van de bron, en bij mensen die pas na 2002 in het gebied zijn komen wonen werd volgens de gemeente in de steekproef geen verhoogde gemiddelde waarde gevonden. College: “Net zo min bij de deelnemers aan de controlegroep buiten het onderzoeksgebied. De bloedwaarden bij deze groepen komen overeen met de gemiddelde waarden in de controlegroep en met de achtergrondwaarden zoals die in andere Europese onderzoeken zijn aangetroffen. Iedereen heeft namelijk een zeker PFOA-gehalte in het bloed. Voor alle volledigheid: de waarde in het bloed is het resultaat van alle soorten blootstelling.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld