Glazen bol komt op tafel bij plan aankoop poldergrond

SLIEDRECHT – Een deel van de gemeenteraad gaat ervan uit dat met de aankoop van delen hectaren grond in Sliedrecht-Noord kunnen worden geruild tegen gronden rond het gebied voor het Recreatief Knooppunt Sliedrecht (RKS). Want zekerheid is daarover nog niet. Bekend is dat boeren graag grond rond hun boerderij houden. Er werd regelmatig in een glazen bol door de raadsleden.

Fractievoorzitter Timo Pauw aan het woord dinsdagavond in de gemeenteraad. (Foto Sliedrecht)

Het CDA ziet de aankoop van grond door de gemeente Sliedrecht nabij de Tolsteeg wel zitten om dit als ruilgrond te gebruiken bij het RKS. PRO Sliedrecht houdt Sliedrecht-Noord het liefst groen. “Wordt het nou een knooppunt of een woonwijk? “, stelde fractievoorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht). Zijn partij ziet het niet zitten. Fractievoorzitter Anton van Rees stelde tegenover Pauw dat je beter voor het RKS kan zijn, dan komen geen huizen. “Wij houden ons aan de Groene Hart grens.” Pauw zag niets in de aankoop van de gronden. 

Denken vooruit
De strategische aankoop van de grond zou voor een gunstige prijs zijn en ‘mogelijk’ te gebruiken als grondruil bij een nog te nemen besluit over het RKS. Raadslid Vincent Prins (CDA): “Met de aankoop denken we vooruit. Of het nu gaat om grondruil of straks voor aanleg van een fietspad.” Wethouder Len van Rekom (VVD) hoorde met stijgende verbazing debat aan. “We hebben deze gronden nodig voor het RKS. Daar gaat het hier om. Wij zijn in de gemeente Sliedrecht niet met concrete woningbouwplannen bezig. Denkt u dat we u dan allang niet hadden geïnformeerd? Wat is dit voor speculatiegedrag? Dat staat mij niet aan. We willen van het RKS een succes maken. Ik word er wel een beetje moe van”, sprak een wat geïrriteerde wethouder. PRO Sliedrecht nam de plannen wel serieus die in de Drechtsteden zijn besproken over woningbouw nabij de MerwedeLingeLijn. Van Rekom: “We zijn met het RKS bezig. Wij doen ook ons best om agragriërs zo goed en zo kwaad te helpen.”

Niet meer en niet minder
Ook wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) en lid van het Drechtstedenbestuur (portefeuille Wonen. “Ik hoor opmerkingen over woningbouw. Ik hoor dingen over dubbelen agenda. De feiten zijn dat in de Zuidelijke Randstad behoefte is aan 230.000 woningen op termijn. Het zou om een combinatie van huur- en koopwoningen gaan. Binnen het hele gebied wordt een aantal gebieden aangewezen waar woningbouw mogelijk zou zijn o.a. langs de MerwedeLingeLijn ‘zou het mogelijk kunnen zijn’. Niet meer en niet minder. Het is een kans en er is een afspraken kader. Het is dus niet iets om een huidige bestemming te wijzigen alsof het Drechtsteden bestuur gaat over lokale woningbouw. Volgens mij is het zo dat als de Drechtraad er al voor zou kiezen het mogelijk zou maken, dan heeft de raad van Sliedrecht de mogelijkheid dat niet te doen. Dat is nu zo en dat blijft wat mij betreft in de toekomst ook zo.”

MEER VOLGT

Plaats een reactie

*=Verplicht veld