Getrouwde vrouw en moeder met uitzetting bedreigd

SLIEDRECHT – Hartverscheurend! Dat is met één woord de beste omschrijving waarin het gezin Marco Kelfkens (47), Rose Marie Limeira Bronze (40) en hun zoon Marco Filipe Kelfkens (6) op dit moment zitten. De vrouw met de Braziliaanse nationaliteit is illegaal in Nederland en dreigt met ingang van 13 januari 2017 te worden uitgezet. 

Marco en Rose Marie en hun zoon maken zich ernstig zorgen. Regels lijken belangrijker dan het fijne gezinsleven in Sliedrecht. De vrouw heeft een vertrekplicht opgelegd gekregen. Het getrouwde paar zit met de handen in het haar en hoopt op hulp. (Foto Sliedrecht24)

De tafel in de flatwoning, 10-hoog, aan de Sperwerstraat ligt bezaaid met stukken van de advocaat, de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de rechtbank. Woensdagmiddag 7 december 2016 doet het gezin hun verhaal aan Sliedrecht24.

Brazilië
In Dordrecht leerde hij Rose Marie (29 maart 1976) in 2008 kennen. Ze was daar bij een nicht. De relatie ging zo goed dat de Braziliaanse bij de geboren Sliedrechter kwam wonen. Twee jaar later kreeg het stel een zoon. De vrouw woonde illegaal en dat resulteerde in een verzoek van de vreemdelingenpolitie. Het is dan augustus 2014. De vrouw wordt teruggestuurd naar Brazilië. Met haar nog jonge zoontje. “Ik had op dat moment geen geld om de tickets te betalen. Dat deden gelukkig een zus en haar man. We hebben aan het verzoek vrijwillig voldaan.” Later bleek dat het probleem was ontstaan in Brazilië, waar Rose Marie zich daar niet had gemeld bij de DTV voor een MVV (Met Voorlopig Verblijf), maar daar was het stel niet mee bekend. In juni 2015 haalde Marco zijn toen nog vriendin Rose Marie en hun zoon terug uit Zuid-Amerika. “Op Skype zag ik het verdriet, het ging niet goed met hen. Ik zag mijn zoon zeggen ‘Ik mis je, papa!”. Mijn hart brak”, vertelt Marco Kelfkens met tranen in de ogen. 

Getrouwd
Een maand voor de terugkeer naar Nederland volgde Rose Marie een inburgeringscursus in Sao Paolo. Ze slaagde vrijdag 8 mei 2015 met een griffel! Voor het basisexamen met de onderdelen spreekvaardigheid, leesvaardigheid en kennis van de Nederlandse samenleving, haalde ze respectievelijk de cijfers 9, 10 en 10. Als Kelfkens maandag 28 september 2015 een aanvraag voor een verblijfsvergunning doet om voor zijn vrouw uiteindelijk definitief de Nederlandse nationaliteit te krijgen, begint een lange rechtsgang. Ondertussen zijn er ook trouwplannen. Woensdag 7 oktober 2015 traden ze in Sliedrecht in het huwelijk. Trouwambtenaar is mevrouw Verdonk-Blom.  

Zoon
Kelfkens is ten einde raad over de situatie. De brandwacht-veiligheidswacht zit vanwege hartproblemen thuis. Vanwege zijn gezondheidssituatie is onregelmatig werken in de petrochemische industrie onmogelijk. Alles in het gezin draait om de dreigende uitzetting, het intense verdriet en de zorg om de kleine, die inmiddels bij de kinderpsycholoog loopt. Marco Filipe zit in groep 1-2 E van de Prins Willem-Alexanderschool. “In dat kleine hoofdje gaan meer dingen om dan wij nu kunnen bedenken. De situatie hoort voor Marco Felipe stabiel te zijn en niet ontstabiel. Hij zal dit zijn hele leven meedragen en dat zal effect hebben op zijn gedrag. Hij krijgt veel van de nare situatie mee. Een kind van 6 hoort zich niet druk te maken of hij straks mee zal moeten met zijn moeder weggerukt uit een vertrouwde omgeving. Weer zonder papa”, stelt Priscilla, de zus van Marco. Zij schreef een brief aan de rechter en IND.  

Het artikel gaat onder de video verder

Kelfkens sr. doet een beroep op burgemeester Bram van Hemmen (CDA) en de politieke partijen in het dorp. (Video Sliedrecht24)

DTV adviseert België
Kelfkens vindt dat de overheid zijn geliefde gezin uit elkaar drijft en noemt de beslissende overheid ‘gewetenloos’. “Hier wordt een gezin ontwricht en dit komt aan de rechten van de mens. Als ik mijn zoon zou slaan, dan komt jeugdzorg langs en wordt een kind in het ergste geval uit huis geplaatst. Maar kennelijk mag de overheid wel psychisch letsel aanbrengen. Wij willen werken aan de toekomst en aan ons gezin”, stelt Kelfkens, die op advies van de DTV probeert desnoods in België onderdak te vinden. “In Nederland is het allemaal lastiger!” Een regievoerder van de DTV schreef het gezin: “Je kent de afspraak. Voor 13 januari 2017 ingeschreven zijn in België of voor die datum vertrokken zijn naar Brazilië. Je echtgenote heeft een vertrekplicht en is dus zelf verantwoordelijk voor haar vertrek uit Nederland. Als zij naar Brazilië gaat om weer terug te komen met een MVV is dat jullie eigen keus en verantwoordelijkheid en je kunt niet van de Nederlandse overheid verwachten dat zij daar de kosten van draagt. Weet wat je te doen staat om een vervelende situatie te voorkomen.” Weigert Rose Marie te vertrekken, dan wordt ze 13 januari 2017 mogelijk letterlijk geboeid afgevoerd en gaat ze in detentie. In voorbereiding op haar uitzetting.

Actie
Verschillende inwoners en de school van de zoon van Kelfkens zijn op de hoogte van de situatie. Bewoonster van de vierde etage Margret de Groot is samen met een andere bewoonster bezig met het opzetten van een actie. “Zeker is dat er een spandoek gaat komen, dat we aan het balkon gaan ophangen. Verder komt er een handtekeningenactie om Rose Marie hier te houden. Een protest uiteindelijk in Den Haag sluit ik niet uit”, aldus De Groot woensdagmiddag. De gemeente Sliedrecht is woensdag om een reactie gevraagd.

12 gedachten over “Getrouwde vrouw en moeder met uitzetting bedreigd”

  1. Zonder u of deze mevrouw te kennen vermoed ik dat Sliedrecht beter af is zonder u dan zonder deze mevrouw.

  2. Dus je bent zielig wanneer je je vrouw uit het buitenland haalt…..Jij eet dus ook alleen bloemkool en spruiten?

  3. Deze vrouw is al 8 jaar in Nederland en totaal ingeburgerd, niemand die last heeft van haar. Uitkering heeft ze niet dus denk jij beter je grote mond houden kan en zelf beter weg kunt gaan hier. Schandalig wat een antwoord zeg! Mag hopen dat ze jou vrouw bij je kinderen wegrukken en je er alleen voor komt te staan!

  4. Kon je niet slapen toen je dit schreef? Ben zelf ook voor streng doch rechtvaardig toelatingsbeleid voor buitenlanders, maar zou wel graag oog houden voor situaties, die om maatwerk vragen. Sowieso vermoed ik dat het vooral symbool politiek zal zijn, wanneer ze wordt teruggestuurd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld