Gemeente wil weten waar afgevoerde grond is gebleven

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht wil weten waar grond mogelijk besmet met PFOA uit de wijken Baanhoek en Benedenveer naartoe is afgevoerd. Dat blijkt uit beantwoording van vragen van PRO Sliedrecht. “Voor de projecten op de Baanhoek en Benedenveer is een uitvraag gedaan voor een antwoord. Het antwoord volgt zodra de gevraagde informatie ons bekend is”, antwoordt het college van B & W.

Het Land van Matena, pal naast Baanhoek-West, net in de gemeente Papendrecht. Hier is grond en grondwater volgens OZHZ besmet met PFOA. (Archiefluchtfoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

PRO Sliedrecht stelde eind september 2017 een aantal vragen naar aanleiding van een brief van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) wat betreft ‘nader bodemonderzoek PFOA in omgeving Chemours’. “Conform het landelijk beleid voor hergebruik van grond (Besluit en Regeling bodemkwaliteit) kan verontreinigde grond onder voorwaarden worden hergebruikt indien er voor de betreffende verontreiniging hergebruiksnormen zijn vastgesteld. Voor PFOA zijn dergelijke normen niet vastgesteld. Het uitgangspunt is dat je schone(re) grond niet viezer mag maken door er verontreinigende grond op aan te brengen. Het is landelijk beleid dat als er (nog) geen beleid is, uitgegaan wordt van de risicogrens voor het niveau grondwater als drinkwater”, laat het college aan de lokale politieke partij weten.

Normen
De politieke partij stelden onder meer de vraag: “Kunt aangeven waarom er, ondanks dat het gehalte ver beneden de norm is, er toch wordt gekozen voor een andere procedure voor de afvoer van grond? “Het is lastig uit te leggen dat je zonder gezondheidsrisico ergens kunt wonen met moestuin, maar dat grondverzet niet is toegestaan. Kortweg is het verschil dat bij grondverzet van PFOA-houdende grond uitgegaan wordt van risico’s bij het drinken van het grondwater. Deze normen liggen veel lager dan de normen voor wonen met moestuin. Ter illustratie: het RIVM heeft voor wonen met moestuin de gezondheidskundige norm gesteld op 389 μg/kg. De norm is 674 μg/kg voor de maximale waarde wonen, en 1137 μg/kg voor de maximale waarde industrie. De risicogrens bij het gebruik van grondwater als drinkwater is gesteld op 2,7 μg/kg”, berichtte het college.

Geen volledige duidelijkheid
PRO Sliedrecht wilde ook weten op welke termijn er zekerheid kan worden gegeven dat voor geheel Sliedrecht geldt dat de gehalten PFOA en GenX in de bodem ver beneden de norm zijn. College: “Het aangekondigde onderzoek moet duidelijkheid geven over de gehalten PFOA en GenX-stoffen in de bodem. OZHZ heeft aangegeven dat de doorlooptijd van de onderzoeken circa 6 maanden is.” Op dit moment is er volgens het college van B & W geen volledige duidelijkheid of er mogelijke gevolgen zijn voor de huidige (bouw)projecten. Per project wordt duidelijk gemaakt of er gevolgen zijn en zo ja, op welke wijze de voortgang kan worden verzekerd.

3 gedachten over “Gemeente wil weten waar afgevoerde grond is gebleven”

  1. En Bram van Hemmen vertrok weer naar elders, omdat je daar beter tot je recht komt ipv te knokken voor eigen bewoners. Hij ‘vecht’ liever voor de belangen van de Roemenen dan voor onze belangen …

  2. Tja, de onderste steen komt langzaam naar boven. Doe mij maar een zakje PFOA met boontjes. Politiek laat het – enkele uitzondering daar gelaten – schandalig afweten! Het is viezer dan vies en ook PRO Sliedrecht wil hier de vingers niet echt aan branden. Een loco-burgemeester in je partij is tenslotte belangrijker.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld