Gemeente Sliedrecht: ‘Kroos oorzaak van vissterfte’

SLIEDRECHT – Woordvoerder Kristel Witvliet van de gemeente Sliedrecht zegt dat kroos de oorzaak is van de vissterfte in de wateren in Sliedrecht. Medewerkers van de firma Verheij Integrale Groenzorg verwijderden maandagmiddag 17 juli 2017 o.a. bij een sloot in de Prickwaert dode vissen, maar niet overal het kroos. Dat deden ze in opdracht van de gemeente Sliedrecht. Sliedrecht24 sloeg dit weekend alarm bij de gemeente.

Een medewerker van de firma Verheij schept dode vissen uit een water in de wijk Prickwaert en voert ze af. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Door de dichte krooslaag is volgens Witvliet een gebrek aan zuurstof in het water en gaan de vissen dood. Een jaarlijks terugkerend probleem en de gemeente zegt met regelmaat het kroos te verwijderen. Er zijn op dit moment extra mensen ingezet.

Nauwelijks vrijwilligers
Het weghalen van het kroos gebeurt machinaal. Het nadeel daarvan is volgens de gemeente dat je de grond omwoelt, waardoor er kroos achterblijft. Dit veroorzaakt binnen de kortste keren weer een nieuwe krooslaag. De veengrond in Sliedrecht is een voedingsbodem en bij warm weer versnelt de aangroei van het kroos. Vorig jaar probeerde de gemeente vrijwilligers te werven. Die zouden tussendoor het kroos handmatig uit (delen van) de sloot moeten verwijderen. Dat gebeurde onder het mom van ‘Adopteer je sloot’. Deze actie leverde toen weinig op. 

Actie ondernomen
Afgelopen weekend zagen mensen in deze wijk verschillende dode vissen in het water drijven. Ook op andere plaatsen in Sliedrecht werden dode vissen gezien. Wethouder Aldrik Dijkstra liet dit weekend weten dat hij de ambtelijke organisatie heeft gevraagd uit te zoeken wat er aan de hand is en actie te ondernemen. Botulisme ligt tenslotte met het warme weer op de loer. 

9 gedachten over “Gemeente Sliedrecht: ‘Kroos oorzaak van vissterfte’”

  1. Hoezo adopteer je sloot?
    Is dat niet gewoon een makkelijke en goedkope manier van de gemeente om onder de eigen verantwoordelijkheden uit te komen? Waar betalen we nou gemeentelijke belastingen voor? Moeten we straks ook de straten adopteren zodat we zelf de keien kunnen leggen en asfalteren?
    En als er dan geen respons is ligt het aan de inwoners en is het niet de schuld van de gemeente?

  2. Ja, Oost. De gemeente is hier schuldig aan. Vroeger zwommen wij in de vijvers achter de Havik- en Sperwerflat in schoon water tussen tientallen eenden. Maar doordat er geen of weinig onderhoud is aan de vijvers gaat dat niet meer.
    Ik woon nu 47 jaar in Sliedrecht en het gaat hard achteruit.
    Maar dat is de mentaliteit van de bewoners.
    Een oud-politieman heeft in het verleden gezegd: ‘Sliedrecht-Oost wordt net als de Bijlmer’.
    Nou, het begint er al aardig op te lijken.

  3. Kroos is toch niet nieuw? Lijkt wel of men de gemeente echt overal de schuld van wil geven. Dan dat heldere licht met zijn graskarpers:De graskarper (Ctenopharyngodon idella) is een exoot in de wateren van de Benelux.

  4. Mogelijk heeft een aantal ambtenaren bij de gemeente zelf door zuurstoftekort niet kunnen nadenken. Het heeft meer weg van wanbeleid en het ontbreken van daadkracht. Lijkt inmiddels kenmerkend voor de gemeente Sliedrecht. Een opeenstapeling van niet meedenken, initiatieven tegenwerken, de woonomgeving verpesten. Met plichtmatig uitvoeren van je werk kom je niet ver. Het grootste deel van de ambtenaren woont niet eens hier. Zou dat iets met betrokkenheid te maken kunnen hebben?

  5. Simpel op te lossen!
    De gemeente moet graskarpers uitzetten en zorgen voor goede doorstroming van de sloten.
    Hier en daar een fonteintje plaatsen voor meer zuurstof in het water.
    Warm water bevat weinig zuurstof en dat is noodzakelijk voor alle levende wezens.

  6. Denk eens na, daar is echt geen beginnen aan zonder professioneel materieel, en zéker niet met een schepnet(je)…

  7. Ik heb even gegoogeld, maar niks van een actie “adopteer je sloot” kunnen vinden. Nou zegt dat nog niet alles, maar wel opmerkelijk. Al weken zit de sloot langs de Weresteijn/ Tienweg vol met kroos. Mijn kroost probeerde er met een rubberbootje te varen ,maar er was geen lol aan met al dat kroos. Wanneer de gemeente spullen regelt weet ik zeker dat er wel mensen voor te vinden zijn, ziet er ronduit smerig uit, al dat kroos.

  8. Kroos oorzaak vissterfte?? Is de oorzaak niet de laksheid van onze gemeente waardoor het kroos vrijspel krijgt??

  9. Adopteer je sloot? Van die actie heb ik nog nooit gehoord en toen we de sloot zelf bij gingen houden was er weinig medewerking van de gemeente, vorige week van een andere bewoner gehoord dat de verantwoordelijke ambtenaar verleden jaar al met pensioen is gegaan dus helemaal niets overgedragen aan de opvolger. Tenslotte zou de waterpomp bij de Rijswaard/ Griendkade minstens 2 x per week bediend gaan worden door bewoners om de doorstroming van de sloot in dit afgesloten gedeelte te bevorderen maar helaas nu snap ik het zwijgen ineens van de gemeente.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld