Geen eensgelijkheid over aanleg RKS in noord

SLIEDRECHT – Het Recretief Knooppunt Sliedrecht (RKS) roept voor verschillende politieke partijen vragen op. Bereikbaarheid voor fietsers? Is het financieel haalbaar? En moet de voetbal straks wel mee? Het was dinsdagavond tijdens de oordeelsvormende vergadering de eerste discussie over het RKS, dat er ergens in 2017 moet gaan komen. 

Impressie van de gekozen variant van het Recreatief Knooppunt. (Afbeelding gemeente Sliedrecht)

Sommige raadsleden spreken over Sliedrecht als een toplocatie voor het bedrijfsleven. Toch staan er verschillende gebouwen te huur en is er nog zoveel grond beschikbaar. PRO Sliedrecht is tegen het RKS. “Laat de voetbal waar deze nu zit. Wij zijn voor groen, een groen hart!”, sprak Timo Pauw, fractievoorzitter van de lokale partij. De PvdA mistte het plan van Michael van Hoorne, Holland Park. “Mede als je denkt aan de dagbesteding voor verstandelijk beperkten”, sprak fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA). 

Werkgelegenheid
Het CDA zette vraagtekens bij de kosten. Volgens de VVD ‘komt het er gewoon’. Raadslid Roelant Bijderwieden (VVD) is daarvan overtuigt. Met de Elsevier in de hand, die onlangs een onderzoek uitvoerde naar toplocaties in Nederland, stond Bijderwieden de raad te woord. “Als overheid moet je en keuze maken. Als we stoppen met het RKS stoppen met investeren in werkgelegenheid. We zijn voor innovatie en hebben vertrouwen in Stationspark 3”, aldus Bijderwieden. 

Ideeën
Raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) zegt dat zijn partij achter het collegeplan staat. “Een kleinschalige camping. Of een natuurcamping”, suggereerde Visser, die met het laatste geen naaktrecreatie bedoelde. Visser: “Een Air Naturel, zeg maar!”
Raadslid Rens den Besten (CDA) opperde nog ruiterpaarden. Daar wilde de SGP-ChristenUnie wel over meedenken net als een goede fietsverbinding. Ook vielen de namen van SKC Merwede en SLTC. Hoelang blijven zij nog op de huidige locatie. Er werd niet gezegd dat zij daar ook moeten gaan vestigen. Visser opperde verder een brug vanaf de ijsbaan over de A15-railverbindingen rechttoe-rechtaan op het RKS af.

Financiering
Wethouder Len van Rekom (VVD) wil het project graag realiseren. Hij heeft voor de voortgang een bedrag van bij drie ton nodig. Dat heeft volgens Van Rekom een risico, want het hele plan zou ook niet door kunnen gaan. “We zijn een ambitieus college.” De fietsbrug wil Van Rekom uitwerken in een mobiliteitsvisie. Van Rekom wil het RKS financieren uit de verkoop van grond uit Stationspark 3. “En dan houden we nog een klein beetje over”, aldus Van Rekom.

Overlast
Ook de duurzaamheid stelde alle fracties aan de orde. “We zullen in overleg met de voetbal kijken naar de stand van de lichtmasten om overlast zo min mogelijk te laten zijn en ook kijken we dan naar de lichten van de masten”, aldus Van Rekom. “Verlichting is ook een verstoring voor de vogels”, vond fractievoorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht), die een vergelijking maakte met de kassen in het Westland, die de hele nacht branden. Dat schoon Van Rees in het verkeerde keelgat. “De vergelijking gaat mank”, sprak Van Rees, “Deze lampen branden maar tijdelijk.”

1 gedachte over “Geen eensgelijkheid over aanleg RKS in noord”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld