‘Geen draagkracht en trekkracht voor buurthuis’

SLIEDRECHT – Er is te weinig draagvlak voor het opzetten van een buurthuis op basis van overheidsparticipatie in de wijk Vogelbuurt-Noord. “Er is wel belangstelling vanuit bewoners om gebruik te maken van een buurthuis, maar niemand kan of wil de trekkersrol op zich nemen. Omdat draagvlak en trekkracht op dit moment ontbreken nemen wij als gemeente nu niet het initiatief voor het inrichten van een buurthuis”, schrijft het college van B & W. Dat blijkt uit een enquête in die in de wijk is gehouden. 

De specifieke aanleiding voor deze VVD-motie was het succes van de buurthuiskamer in flat De Havik. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Bij de behandeling van de Kadernota 2017 nam de gemeenteraad een motie van de VVD-fractie aan, waarin werd verzocht te onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om, op basis van overheidsparticipatie, in Vogelbuurt Noord een locatie in te richten als buurthuis. “Evenals in de motie verwoord, hechten wij vanuit de Sociale Visie juist aan de participatie en inzet van de bewoners om vanuit wederkerigheid iets voor de ander te willen betekenen en mensen op deze manier (meer) aan elkaar en hun buurt te verbinden. Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, die momenteel een belangrijke rol in en rondom de buurthuiskamer vervult, deelt deze visie”, schrijven burgemeester Bram van Hemmen (CDA) en wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) in een collegeinformatiebrief. 

Buurtmakelaar
In de zoektocht naar hoe wij het succes van de huidige buurthuiskamer toch kunnen uitbouwen, legden zij de link met de pilot buurtmakelaars uit de Sociale Visie zoals uw raad die in oktober 2016 heeft vastgesteld. “Een sterke sociale structuur voor Sliedrecht is daarin een van de ambities. Juist Vogelbuurt Noord is gebaat bij een sterke sociale structuur en is dan ook een goede plek om een pilot met de buurtmakelaar te starten. Het is dan de taak van deze buurtmakelaar om – naast het informeel verbinden van bewoners aan elkaar, de organisaties en de buurt – samen met de buurtbewoners en organisaties in de wijk, vanuit de vraag en behoefte van de bewoners zelf, op zoek te gaan naar fysieke ruimte om hun activiteiten te organiseren”, aldus Van Hemmen en Visser.

Geld voor buurthuiskamer
De collegeleden denken bijvoorbeeld aan medegebruik van reeds bestaande gebouwen. “Wij denken hierin uiteraard met de buurtmakelaar en de bewoners mee. Deze insteek is wezenlijk anders dan de buurtmakelaar die op dit moment al actief is. Deze opereert vooral vanuit de buurthuiskamer zelf met een beperkte groep actieve bewoners. De genoemde, breed in de buurt gedragen, wederkerigheid waar we naar opzoek zijn, komt daar nog onvoldoende aan bod. Door invulling van de pilot buurtmakelaars in Vogelbuurt Noord kunnen we de huidige buurthuiskamer verder professionaliseren en verder invulling geven aan de Sociale Visie. Voor deze pilot zijn in de begroting 2017 extra middelen beschikbaar.” Deze pilot wordt de komende tijd uitgewerkt. De huidige buurthuiskamer is overigens een van de acties uit het Plan van Aanpak Vogelbuurt Noord waarvan de uitvoering in het eerste kwartaal van 2016 is gestart. 

3 gedachten over “‘Geen draagkracht en trekkracht voor buurthuis’”

  1. Verstandige keuze om er de stekker uit te trekken. Inwoners moeten zelf initiatief tonen en daarna eventueel met hun plannen voor voor financiële steun naar de gemeente stappen. Andersom is geforceerd en werkt niet.

  2. Nee hoor Nomen, je leest het goed en dat is de waarheid.
    De mensen willen van alles, maar een paar uurtjes vrije tijd opofferen doen ze niet.
    En ik heb het zelf meegemaakt in De Grienden.

  3. Raar, afgaand op wat ik lees lijkt het erop dat men wel de lusten maar niet de lasten wil van zo’n voorziening. Ik hoop dat ik het verkeerd heb begrepen, want deze buurt is op z’n zachtst gezegd “kwetsbaar”.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld