Column: Knettergek!

Als het aan het college van B & W van de gemeente Sliedrecht ligt, dan wordt het raadhuis mogelijk op termijn afgestoten (na onderzoek). Mag ik dit een zot idee vinden? En ik sta niet alleen. Honderden mensen in het dorp vinden dat! Het raadhuis is van ons! Ons Sliedrechters! 

Het raadhuis aan het Dr. Langevelplein. Links was vroeger een fontein. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Dinsdag 26 september 2017 praat de gemeenteraad over het afstoten van het raadhuis (maar besluit valt niet, omdat er nog onderzoeken lopen-red.), maar ook over het mogelijk afstoten van De Reling aan de Industrieweg, de voormalige Groen van Prinsterer school aan de Frans Halsstraat, het CJG gebouw aan de Nicolaas Beetstraat, de voormalige Bleyburghschool en Peuterspeelzaal aan de Maaslaan. Het gebouw van jongerencentrum Elektra zou kunnen worden aangehouden, maar daar moet wel een nader onderzoek voor komen en verder houdt de gemeente aan de bibliotheek en de brandweerkazerne. 

Maar dat raadhuis…de raad zou moeten verkassen naar het gemeentekantoor. Het CDA wil graag een ‘raadhuis’ op de locatie Frans Halsstraat. 
Mag ik de bedenkers om het raadhuis af te stoten knettergek verklaren!

Stoot een aantal panden af en knap het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein op. Leg ook de oude fontein weer aan zodat het park met de muziektent iets meerwaarde krijgt. Houd het raadhuis als trouwlocatie (foto’s kan je dan ook maken bij de prachtige fontein) en waardeer dit stukje Sliedrecht juist op. Waar is de trotsheid om het raadhuis? Wie neemt deze beslissing om te verkopen? Dat zijn vast geen Sliedrechters en in ieder geval geen mensen die een (historische) binding met het dorp hebben. 

Sliedrecht wil helemaal niet af van het raadhuis. Op Facebook is zelf een pagina opgezet ‘Tegen verkoop van het raadhuis’. Binnen een dag waren er 400 leden. Ik begrijp dat wel. Zo’n blikvanger verkoop je namelijk niet als gemeente. Hier ligt emotie, historie en het is een beeldbepalend pand. Wees ‘Groot in doen!’

Ik snap dat er veel onderhoud aan het pand zit uit 1923. Maar maak het weer mooi en gebruik daarvoor een deel van de opbrengst van de te verkopen gebouwen. Maak het weer pico bello en ga de ruimtes in het raadhuis verhuren aan verschillende partijen. Behoud de trouwzaal als locatie. Raadsvergadering naar elders (bibliotheek of gemeentekantoor). Bouw de fontein weer op en ….behoud het raadhuis als gemeente-eigendom. Daar heeft de inwoner van Sliedrecht geld voor over zeg ik met voelsprieten in de samenleving. Verkoop van het raadhuis zou niet eens in het hoofd moeten opkomen. Het raadhuis is ook een plaats van tradities. De centrale plaats waar Sinterklaas wordt binnengehaald vanuit de haven, waar samenkomsten buiten bij de muziektent zijn, waar Wereldlichtjesdag Sliedrecht een prachtige locatie heeft…

Wat wil je als gemeentebestuur dan met het raadhuis? Verkopen en er een horecazaak, een discotheek in hebben? Een accountantskantoor? Een Action?

Mijn advies: ga er als gemeenteraad nog eens een nachtje slapen en dan ben ik benieuwd naar de reactie. Dinsdagavond 26 september 2017 valt er dan nog geen besluit over het raadhuis als het integraal accommodatieplan aan de orde komt, maar ik zou het raadhuis schrappen uit het lijstje. 

Blijf het een zot idee vinden om te verkopen. Knettergek!

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

11 gedachten over “Column: Knettergek!”

  1. Natuurlijk moet het gemeentehuis behouden blijven.
    Straalt meer uit als dat lelijke gebouw ergens achteraf op een industriegebied, waar ik me niet voor kan stellen dat je daar zou willen trouwen!

  2. Dat deze gemeente het spoor bijster is blijkt steeds duidelijker. Een groot deel van de ambtenaren woont hier niet en heeft uitsluitend een salaris als binding met deze gemeente. De rest boeit ze totaal niet. Hun belang is niet het welzijn van de inwoners van de gemeente Sliedrecht. Ze staan ook niet open voor suggesties en kritiek. Durven zelfs te zeggen dat ze blij zijn dat ze niet hier wonen, omdat ze anders aangesproken kunnen worden door mensen uit Sliedrecht. Te zot voor woorden en erg dat wij dat als inwoners moeten slikken.
    Het college van B & W is hierop deels geen uitzondering en acteert ook in eigen voordeel. Tijdens een lunch met een projectontwikkelaar kan veel worden geregeld. En dat is niet altijd open en in het belang van de inwoners van ons dorp.

  3. Ooit dacht men er ook over de slopershamer voor het oude station te moeten hanteren. Goed dat dit niet is gebeurd. Inderdaad, renovatie van het Raadshuis is zeker een verstandiger besluit. Afstoten/sloop van elk gebouw met historie brengt emotie met zich mee, maar in dit geval gaat het inderdaad om een beeldbepalend gebouw in het hart van ons dorp.

  4. De Arc de Tromphe kost ook veel geld in onderhoud en als ik als bestuurder van Parijs in Sliedrecht bleef wonen, dan zou ik zeggen: “verkopen of slopen, die bouwval”, maar als Parijzenaar zou ik daar anders over denken.

  5. Sliedrecht groot in doen, maar slecht in uitvoer.
    Waarom doet de gemeenteraad alles wat de burger niet wilt?
    Waarom wil de raad er alles maar door duwen?
    Ik kan alles wel opnoemen, maar dat wordt een boekwerk.
    Denk aan de Kerkbuurt.
    En nu dit weer.
    Wat volgt er nog meer?
    Gemeenteraad, u moet zich schamen!
    U wil toch zo graag naar de burgerluisteren?
    Maar helaas luistert u niet
    Het wordt tijd voor verkiezingen!
    Hopelijk krijgt Sliedrecht dan een beter bestuur.

  6. Beste Peter, heel leuk je column en je idee. Vraag in een referendum of de Sliedrechtse gemeenschap het gemeentehuis wil behouden en of ze dan ook bereid zijn om meer belasting te betalen en het probleem is opgelost. Het heeft namelijk een reden dat de gemeente er van af wil. Iets met kosten en baten misschien?

  7. Sliedrecht in de uitverkoop lijkt het wel. Help! Wie houdt dit onzinnige idee tegen. Knap het op en je hebt het mooiste gemeentehuis uit de streek. Dat ga je toch niet afstoten. Houden we dan helemaal niets meer over van ons dorp? Opvolgers van dit gemeentebestuur zullen misschien ooit zeggen wat een blunder hebben die gemaakt. Maar dan is terugdraaien niet meer mogelijk. Hebben wij dan geen bestuurders meer met een historisch gevoel voor Sliedrecht? Nee we bouwen liever een nieuwe vergaderlocatie op een andere plek. Dat is in mijn ogen smijten met geld!

  8. Als er door besluitvormers onbegrijpelijke beslissingen genomen (dreigen) worden, waarbij direct of indirect zaken als vastgoed of projectontwikkeling een rol spelen, is er vaak ook nog een verborgen agenda, waarbij vermenging van belangen in het spel blijkt te zijn. Of dit hier ook een rol speelt, kan ik niet beoordelen dus het is maar een denkbaar scenario. Als ik zaken op een rijtje zet als: Kerkbuurt-Oost openstellen voor verkeer, gehannes m.b.t. en Recreatief Knooppunt Sliedrecht etc. en nu dit weer, dan krijg ik toch een beetje kippenvel. …en hoe is ook al weer de aanbesteding en gunning gegaan van het gemeentekantoor aan de Industrieweg?

  9. Mee eens, maar of een referendum nodig zou moeten zijn?
    Het gemeentelijke apparaat in Sliedrecht lijkt overigens steeds vaker in haar eigen belang te handelen en niet of nauwelijks in het belang van haar inwoners.
    Totaal doorgeslagen!
    Eigenbelang (wij moeten wat nutteloos verzinnen anders staat onze baan op de tocht en kan de gemeente geld besparen).

  10. Het raadhuis is Sliedrechts historisch erfgoed dus zal het niet gesloopt worden. Het raadhuis moet in bezit blijven van de gemeente. Dus er hoeft geen onderzoek gedaan te worden naar een mogelijke verkoop van het raadhuis. Zo’n nutteloos onderzoek kost alleen maar gemeenschapsgeld. Dadelijk moeten we de trouwzaal huren om er gebruik van te mogen maken. Op korte termijn kan de gemeente cashen uiteindelijk gaat de huur van het raadhuis meer kosten. Bij de verkoop spelen ook andere zaken een rol zoals de historische en emotionele binding die de Sliedrechters hebben met het raadhuis. Deze gevoelens gaan bij ons voor het economische perspectief. Het raadhuis is van de Sliedrechtse gemeenschap daarom zijn wij tegen de verkoop van het raadhuis.

    Wij dagen de Sliedrechtse politiek uit om hier een referendum over te houden. Geef de Sliedrechter het laatste woord over een mogelijke verkoop van het raadhuis.

    Mark Jongeneel
    Slydregt.NU

Plaats een reactie

*=Verplicht veld