Column: GenX en drinkwater

Het is zomervakantie. Voor velen – ook een beetje voor ons – een moment van rust. Ook een moment dat je je minder druk maakt om zaken die spelen, je zet ff alles van je af. Althans dat probeer je. Ik wel. 

Genx en Chemours. Het bedrijf houdt zich aan de regels van de provincie. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Maar nieuws niet volgen is voor een journalist not done. Dus volg ik het dagelijks. Zo ook deze vrijdag.

Lees ik die kop boven het artikel op NOS.NL nu goed: ‘Drinkwater Zuid-Holland veilig ondanks GenX-lozing’. Ik lees uiteraard door. Dat zegt het RIVM. Het zijn zulke kleine hoeveelheden, dat mensen geen gevaar lopen. In ieder geval nog niet de komende vijf jaar. 

Ik loop wat te schelden na het lezen. Dus wij hebben mensen voorniets ongerust gemaakt door het nieuws te verspreiden. Althans de landelijke media, want Sliedrecht24 bleef op het moment van de melding rustig. Maar goed ook, want op de dag dat het AD het nieuws bracht en waterbedrijf Evides aan het woord liet, kwam hetzelfde Evides met een downplay-bericht: ‘Het drinkwater in Zuid-Holland is veilig’. Het RIVM bevestigt dit in feite nog eens en schoffelt het AD-artikel onderuit. 

Een mogelijk kankerverwekkende stof die in de GenX-technologie zit, is op meerdere plaatsen in de provincie in het drinkwater gemeten. GenX is troep (ze weten het), maar geen bestuurder die kan zeggen wat de gevolgen zijn. De provincie gaf wel toestemming voor lozing in de rivier en uitstoot, maar de bestuurders weten niet wat de gevolgen op termijn zijn. Het zit in het drinkwater, maar het is niet erg genoeg. Chemiebedrijf Chemours is de boosdoener, maar die had vergunning van de provincie Zuid-Holland. Als het chemiebedrijf Chemours niet meer afvalwater met GenX loost dan het nu al doet, blijft de hoeveelheid van de stof FRD-903 ook op lange termijn binnen de norm van het RIVM. Dat zijn de conclusies.

Maar ik ben er niet gerust op. Waarom wordt niet de best mogelijke techniek gebruikt om niet te lozen of uit te stoten. Dit moet gewoon niet in het milieu komen. Er wordt te veel gewerkt op basis van vertrouwen en het economische belang is te groot. Er worden met de stof GenX producten gemaakt, die we allemaal gebruiken. Niet alleen in Nederland, maar ook daar buiten. En de werkgelegenheid. Vergeet dat niet.

We moeten niet bij de pakken neerzetten en het downplayen op de blauwe ogen geloven. GenX is troep, dat hebben proeven op dieren bewezen. Waarom moet de duidelijkheid zo lang op zich laten wachten? Oja, ook de bestuurders hebben zomervakantie. Mogen we na de zomer GenX vinden op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen?

Of loopt het allemaal niet zo’n vaart en kunnen we gerust slapen? Ik heb mijn bedenkingen. De toekomst zal het uitwijzen.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

15 gedachten over “Column: GenX en drinkwater”

  1. Angst is een slechte raadgever. Omdat veel mensen uit mijn omgeving naar mijn mening vroegen, ben ik mij eens gaan inlezen in de berichtgeving omtrent C8 PFOA e.d. Gelukkig weet ik vanuit mijn chemische studie en kennis over stoffen behoorlijk wat van risico’s ivm blootstelling.
    Wat mij vooral opvalt is dat er veel angst zit over het onbekende.
    En terecht, want hoe moet je als gemiddelde burger al deze info die vooral technisch van aard is nu op juiste waarde inschatten?
    Je zal maar kanker hebben en niet snappen hoe je daar aan gekomen bent. Van nature wil je dan al snel een oorzaak aanwijzen.
    Ik denk echter dat in het geval van blootstelling aan schadelijke stoffen we veel meer, maar dan ook véél meer worden blootgesteld aan schadelijke stoffen dan alleen Genx of PFOA. Het gaat hier om zulke kleine hoeveelheden dat ik persoonlijk denk…waar gaat dit in Godsnaam over…
    Waarom maken ineens zoveel mensen zich druk om zo’n kleine minuscule bijdrage van een nota bene mogelijk schadelijke stof waarvan nog niet eens echt bewezen is dat je er schade, laat staan kanker van krijg?

    Ik denk niet dat wij kanker krijgen van slechts 1 stofje waaraan wij blootgesteld worden…dat zou wel erg simplistisch zijn. Dan was kanker allang opgelost.
    Nee mensen …wees niet bang! Je krijgt geen kanker van alleen maar dit ene of deze 2 stofjes. Het is een OPTELSOM VAN ALLE SCHADELIJKE STOFFEN die je in een BEPAALDE CONCENTRATIE binnenkrijg in een BEPAALDE TIJD… En laten we wel wezen…het gaat hier over concentraties die zo laag zijn dat ze in geen enkele verhouding staan tot de bewezen schadelijke stoffen waaraan we ook dagelijks worden blootgesteld.
    Denk aan sigaretten rook, dieseldamp, bestrijdingsmiddelen, fijn stof, alcohol,
    Geloof mij : 1 uur in de file staan met je autootje is schadelijker voor je dan dat je een miljoen jaar woont in de buurt van een c8 of pfoa fabriek.
    Persoonlijk denk ik dat juist deze stoffen ook niet zo verontrustend zijn…ze worden namelijk gemeten omdat ze zo slecht reageren met andere stoffen. Dat is juist ook de funktie in die tefal pan met anti aanbaklaag.
    Ze reageren dus ook slecht met stoffen uit je lichaam.
    Kortom ik snap alle commotie niet die dit heeft teweeggebracht en aan de andere kant ook weer wel. Het is vooral angst en onwetenheid wat hier hoogtij viert. En laten we wel wezen…als ik zo als onafhankelijke tussen de berichten doorlees maakt de media, het AD! met name…daar wel erg handig gebruik van….brrr …ik hoorde zelfs dat ze een journaliste daarvoor een prijs hadden gegeven…ik zou ze op straat zetten. Beetje carrière maken over de rug van de bevolking.
    Maar tja…de wereld zit er vol mee…
    Mensen maak je niet ongerust, maar het is goed om scherp te blijven…
    Ik vind de c8 pfoa-hetze eigenlijk niet meer de moeite waard…dus vrienden aub onze energie nu weer op echte zaken richten…laat je niet bang maken! Denk positief…

    Een begane aardbewoner…

  2. Er zijn 1001 stoffen waarvan de gezondheids effecten op lange termijn onbekend zijn. Dus wel iets verder kijken.

  3. H. van der Aa,

    U schrijft;
    “Gelukkig worden steeds meer mensen ongeduldig en willen absolute duidelijkheid over de risico’s van de stof (GenX), de consument heeft daar immers RECHT op…”

    Ik verwacht niet dat er absolute duidelijkheid gaat komen over de risico’s, en vooral niet op lange termijn. We weten dit niet van vele honderden mogelijk schadelijke stoffen helaas.

    In hoevere Dupont alles weet van de lange termijn gevolgen? als er ergens inzicht op deze materie is, dan is het wel bij Dupont. Of ze informatie achterhouden, ik vind dit moeilijk in te schatten, want ze kennen ook de gevolgen als later mocht blijken dat het bekend was. Grote concerns kunnen op die manier aardige klappen krijgen, en dat zal ongetwijfeld onderkent worden.

  4. H. van der Aa,

    Dit is toch equivalent aan mijn stelling.
    Een stof wordt als schadelijk beschouwd voor de gezondheid tot het tegendel is bewezen.
    Ik zou echter nog een stap verder willen gaan als uw bewering; Neem een stof niet grootschalig in productie, zolang de gevolgen niet bekend zijn!
    De vergunning had nooit zo lang door mogen lopen, en men had Dupont moeten triggeren naar andere productiemethoden of andere producten te zoeken

  5. Jan, vind je het terrecht mensen op deze wijze te beledigen?
    Beschuldigen van incompetentie is niet gering.

  6. Lees het bovenstaande commentaar van A3 eens goed, en realiseer dat wij het beste drinkwater ter wereld hebben, nagenoeg gelijk aan mineraalwater uit een fles.

  7. Het probleem is de bewering dat wat er nu aan waarden in het water zit, dat veilig zou zijn.
    Dat terwijl toxicologen al lang hebben aangegeven dat het nog helemaal niet bekend is wat GenX op de lange termijn gaat doen in het menselijk lichaam en het milieu.
    Daarnaast is GenX op moleculair niveau vrijwel identiek aan C8.
    Het lijkt me dus veel te vroeg om dat soort beweringen te doen.
    Ik vermoed zelf dat ze gewoon paniek willen vermijden.

  8. In principe hoort er geen enkele verontreiniging in het water te zitten, maar dat is helaas niet haalbaar.
    En inderdaad, op het moment van melding bleef Sliedrecht24 rustig, maar ook jullie hebben er genoeg over bericht als ik zo terug kijk.

  9. Ik slaap gerust hoor! We kunnen de hele Botlek wel opdoeken anders! Want als de wind verkeerd staat! Vliegtuigen, auto’s roken alcohol das allemaal veel gevaarlijker. Maar niemand (bijna) die de auto laat staan of stopt met alcohol of roken.. en vakantie… lekker met het vliegtuig. Degene die bang zijn kunnen altijd nog Spa Blauw drinken.

  10. Ook mee eens. Het zit in het drinkwater maar is (nog) niet erg genoeg. Ik denk dat dit meer te maken heeft met financiele belangen. De provincie kijkt de andere kant op. De incompetentie en het onvermogen druipt er vanaf. Degene die er beter van worden zijn niet mens en milieu in de directe omgeving.

  11. Een ding is wel al (heel lang) zeker; met regulier leidingwater kun je geen fatsoenlijke natuurlijke thee bereiden. Dan wordt het ‘slootwater’. Vandaar dat er in de supermarkt twee meter breed smaakjesthee te koop staat, waaraan geconcentreerde smaakstoffen zijn toegevoegd. Dan heeft thee weliswaar niet meer de geur en smaak van thee, maar van allerhande soorten fruit en dergelijke. Dan smaakt het wéll ergens naar!? Is het toevoegen van GenX, smaakstoffen e.d. een nieuwe trend??? Moeten we dat accepteren/willen?

  12. Waar gaat het nu om> Van de Evideswebsite “Tegenwoordig bestaan er zeer specifieke meetmethoden. Die methoden zijn uiterst gevoelig en kunnen hele lage concentraties stoffen aantonen. Ze zijn in staat nanogrammen te traceren; een nanogram is een miljoenste milligram. Uit dergelijke metingen blijkt dat er een minieme hoeveelheid GenX en PFOA kan voorkomen in het drinkwater van Evides. ” Heb voor mezelf een berekening gemaakt stel ik drink ruim 2,5 liter water per dag met 20 nanogram GEN-X en wordt 100. Drink dan 1000 liter per jaar dus 100.0000 liter in mijn hele leven. Daarin zit dan 2.000.000 nanogram = 2 milligram GEN-X. =0,000000000002%. Hoeveel andere kleine hoeveelheden van gevaarlijke stoffen zitten nog in het water wat waterbedrijven niet vertellen of niet kunnen meten. Bronwater kopen? Is misschien nog wel ongezonder. En niet te vergeten wat stoppen fabrikanten in ons dagelijks voedsel, wat wordt er op gewassen gespoten om het maar lekker te laten groeien. Wat geven boeren hun vee? Maar niet te lang bij stil staan, als ik vanmiddag de straat oversteek kan ik ook aangereden worden. Zo zijn er nog heel veel stoffen waarvan we effect niet weten. Dus gewoon allemaal producten kopen waarvan 100% vast staat dat deze geen schade aan de gezondheid of milieu brengen wereldwijd, lost het probleem van zelf op.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld