Column: Beeldvorming aan gruzelementen

Chemiebedrijf Chemours staat samen met grote broer DuPont aan de Baanhoekweg in Dordrecht voor een enorme klus, want de beeldvorming van een integer, veilig en menselijk bedrijf – zoals dat altijd naar buiten toe werd uitgedragen – is totaal omgeslagen. Het is scherven rapen…

Jeroen Bruning, de nieuwe woordvoerder van Chemours (Foto LinkedIn Jeroen Bruning)

In de beeldvorming valt zelfs het woord ‘milieucriminelen’. Dat is niet gek. Een aantal inwoners van Sliedrecht heeft al jaren niks met ‘de overkant’. De Derde Merwedehaven werd bekend van onder meer de illegale asbeststort (ligt daar ook troep van DuPont???), dan hadden we HVC en dan de chemie. In enige stilte ligt daar ook nog de Stort van Troost (Goedemorgen, Shell!), waar we vast ook nog meer van gaan horen.

Het is gewoon niet pluis aan de andere kant van de Merwede, waar Sliedrecht op uitkijkt en waar soms dingen gebeuren / gebeurden die het daglicht niet kunnen verdragen. Chemours DuPont heeft daar aan bijgedragen. De afgelopen jaren is er (te) veel aan het licht gekomen bij het van oorsprong Amerikaanse concern, terwijl het lang leek dat deze werkgever voor de streek de boel keurig op orde had.

Het bedrijf had mee dat ze politici jaren op hun hand had, die oogjes dichtknepen en vergunning op vergunning stapelde. Vooral de provincie Zuid-Holland wordt hierin een grote, nooit begrepen en ondeugende / ondeugdelijke rol in bedeeld. Zij was vergunningverlener en controleur en zat bovendien als PROAV zelf in afvalstort! Hoe kun je het verzinnen. Nee, hoe kan je het verzinnen dat niemand aan de bel trok en nooit een spiegel heeft voorgehouden? Tussen 2004 en 2011 zat een oud-wethouder van nota bene Dordrecht als gedeputeerde Milieu namens de VVD aan het roer. Hoe kan het dat vergunningen werden verlengd, meer uitstoot mocht worden gedaan (met tonnen per jaar)? Wie controleerde? Hoe kan dit? Alleen een provincie enquête (of parlementaire enquête) kan hier meer licht op werpen. Vraag dan gelijk hoe een provincie met GenX kan instemmen, zonder te weten wat de stof doet! Onzorgvuldig en onkundig, dus onbegrijpelijk!

Inmiddels is de beeldvorming voor Chemours / DuPont slecht. Dat maak je niet goed met een excuus-advertentie – zoals is gebeurd – of als directie een praatje komen maken op een beeldvormende gemeenteraadsvergadering, waar je als directie het woord ‘excuses’ of ‘pardon’ niet in de mond durfde nemen. Nee, bij veel Sliedrechters die de kwestie aangaat, hebben deze heren het verknald. Goodwill ontbrak en ontbreekt. Zelfs stug volhouden niet mee te willen betalen aan een bloedonderzoek toont dit aan. Het was de kans om dat stukje verkeerde beeldvorming terug te draaien. En dan een burenraad oprichten, daarvoor een wervingsoproep doen en vervolgens zelf mensen gaan bellen. Dat doe je niet als je een onafhankelijke raad wil. Fout! 

Mogelijk was er geen goede communicatieman of -vrouw in de buurt? Of is gedacht dat met oude communicatie en niet vernieuwende technieken het beeld kon worden omgebogen. Mis. De Sliedrechters die furieus zijn over de communicatie, het niet tijdig berichten over problemen van toen (die ver teruggaan in de tijd, denk aan Lycra), de problemen van recent (lekkage) of gewoon kennelijk niet weten (of dat voor de buitenwereld verborgen houden) dat stoffen (C8) tot Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) behoren en kankerverwekkend zijn. Tot het gedoe nu met GenX en lozen op open water. Aanvoeren dat het geen (hulp)stof is maar een toegepaste techniek… Het wordt niet meer geloofd!

Het chemiebedrijf Chemours ‘aan de overkant’ heeft sinds januari 2017 weer een nieuwe woordvoerder. Zijn naam Jeroen Bruning. Ervaren! Al bijna dertig jaar actief als woordvoerder. Na een start bij DSM (volgens zijn LinkedIn) hopte de Brabander gemiddeld binnen vijf jaar als woordvoerder naar een andere job. Hij werkte onder meer bij grote namen als Cap Gemini Ernst & Young, Akzo Nobel – Organon, Philips, SweetSpotCorp B.V., Imtech The Benelux en voor zijn komst twee jaar bij Lely. 

Ik ben zeer benieuwd hoe vernieuwend Bruning is! Benieuwd hoe hij de beeldvorming gaat ombuigen naar een vertrouwd en betrouwbaar bedrijf, dat gaat voor productie met de beste technieken, stopt met het milieu te belasten en stopt met denken dat de vervuiler niet hoeft te betalen. In Nederland kennen ze een spreekwoord: ‘Boontje, komt om zijn loontje’. Vroeg of laat ligt daar de milieurekening. Dan is het vast voor ons Sliedrechters te laat. Succes, Jeroen! Aan ’t werk!

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

4 gedachten over “Column: Beeldvorming aan gruzelementen”

  1. Gaat deze woordvoerder reclamepraatjes houden over hoe belangrijk de producten zijn van Dupont / chemours voor een comfortabel en modern leven?
    Ons de indruk geven dat we niet zo moeten zeuren?
    Uiteindelijk zitten hun producten in belangrijke technieken. Maar ook in het drinkwater

  2. Woordvoerders hebben we intussen meer dan genoeg gehad. De ene nog mooier dan de andere….. Maar praatjes vullen geen gaatjes en er moet nu/had allang “gedaan” gaan (moeten) worden

  3. Een nieuwe ster aan het firmament die wat krom is probeert recht te praten. Wat deze woordvoerder ook zal vertellen: Dupont blijft gif lozen ten koste van milieu en de volksgezondheid.

  4. Al gaat het bovenkomen van de onderste steen niet zo snel, de waarheid achterhaalt ze (DuPont/Chemours) wel…
    > Spreken is zilver, GenX is Goud…
    > Ieder voor zich en GenX voor ons allen…
    > Een leuGenX-je om bestwil…
    > Nee heb je, GenX kun je krijgen…
    > Het zal toch niet zo zijn, dat GenX ons blijft lastigvallen, zolang Pasen en Pinksteren niet op één dag vallen…
    > Wanneer staat er iemand op, die zegt: ‘GenX, Stop!’
    > Terugwinnen van vertrouwen? DuPont/Chemours, handen uit de witte mouwen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld