Chemours investeert in grootschalige proefinstallatie

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht gaat in een grootschalige proefinstallatie investeren om de emissie van GenX in afvalwater verder terug te dringen. Dat maakt het bedrijf vrijdag 21 juli 2017 bekend, juist op de dag dat de Volkskrant dit bericht en er grote verontwaardiging is over de vervuiling door GenX in de directe omgeving van de fabriek aan de rivier de Merwede, pal ‘aan de overkant’ van Sliedrecht. 

Met het bouwen van deze grootschalige proefinstallatie – met een koolstof bed-filter – streeft Chemours ernaar de genoemde emissie in afvalwater nog verder terug te brengen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Chemours is op de hoogte van de studie van de Universiteit van Amsterdam over de polymerisatiehulpstoffen PFOA en GenX. Het bedrijf is niet uitgenodigd om deel te nemen aan deze studie en zij weten alleen wat er publiek wordt gemaakt over de studie. Woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours zegt: “Wij kunnen dus geen commentaar geven op onderzoeksresultaten of conclusies die in de studie van de Universiteit van Amsterdam zijn beschreven. De polymerisatiehulpstof PFOA wordt sinds 2012 niet meer op de locatie in Dordrecht gebruikt. Wij willen opmerken dat de studie van de Universiteit van Amsterdam aangeeft dat “verdere berekeningen nodig zijn om de hypothese te bevestigen dat PFOA van de grond en het grondwater naar het gras en bladeren van bomen heeft kunnen komen.”

Gezondheidsrisico
Chemours wijst er ook op dat de Dienst Gezondheid & Jeugd in maart 2016 een rapport over PFOA heeft uitgegeven, getiteld “Incidence of cancer in the region around Chemours Chemical Factory, Dordrecht (1989-2013). Bruning: “Dit rapport concludeert dat “In de postcodes rond Chemours, in de periode van 1989 tot en met 2013, geen hogere incidentie van kanker werd geregistreerd dan verwacht op basis van nationale cijfers. Daarom is er geen reden voor een gedetailleerder epidemiologisch onderzoek. Met betrekking tot GenX er een citaat in de studie van de Universiteit van Amsterdam staat dat stelt dat “door het RIVM geconcludeerd is dat er geen gezondheidsrisico wordt verwacht voor mensen die in de omgeving van de fabriek leven als gevolg van de emissies van GenX.” Op 6 juni 2017 kondigde Chemours verdere stappen aan die het bedrijf gaat ondernemen om zijn GenX-emissie te verminderen door het verminderen van waterafvoer die de GenX-polymerisatie verwerkingshulpstof FRD903 bevat. Als nieuw bedrijf wordt Chemours gebouwd op een cultuur van veiligheid en duurzaamheid en zal zij de inspanningen voortzetten om haar milieuvoetafdruk te verminderen.

Vragen en zorgen
In april 2017 Chemours heeft besloten om op eigen initiatief te investeren in een grootschalige proefinstallatie om te onderzoeken hoe de emissie van de polymerisatiehulpstof GenX naar water verder kan worden verminderd. Dit project is goedgekeurd in juni 2017 door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid goedgekeurd. Het bedrijf is zich ervan bewust dat er in de directe omgeving van de productielocatie in Dordrecht vragen en zorgen zijn over de polymerisatiehulpstof, ook wel GenX genaamd. “Chemours werkt met alle belanghebbenden, inclusief de lokale autoriteiten, samen aan deze vragen en zorgen. Wij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de invoering van diverse maatregelen om GenX-emissies verder terug te dringen. Dit heeft er toe geleid dat er sinds 2013 enorme stappen zijn gezet in het verder reduceren van de emissie van de polymerisatiehulpstof. Deze is ondertussen met de helft teruggebracht. Dit komt tot uitdrukking in de door Chemours voorgestelde herziening van de lopende vergunning waarover het bedrijf in gesprek is met de betrokken autoriteiten”, zegt woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours.

Ecologische voetdruk
Het is volgens Bruning de uitdaging om technisch haalbare oplossingen te vinden om de emissie van de hulpstof GenX efficiënt verder te reduceren. Chemours heeft een mogelijke oplossing geïdentificeerd en wil de haalbaarheid daarvan onderzoeken om een proefinstallatie zo snel mogelijk in bedrijf te kunnen stellen. Bruning: “Met het bouwen van deze grootschalige proefinstallatie – met een koolstof bed-filter – streeft Chemours ernaar de genoemde emissie in afvalwater nog verder terug te brengen. Het ligt in de bedoeling om deze proefinstallatie komende zomer operationeel te hebben. Resultaten uit het werken met de proefinstallatie zijn dan eind van dit jaar beschikbaar. Deze proefresultaten zal Chemours gebruiken in de aanvraag tot herziening van haar huidige vergunning die gepland staat voor het eerste kwartaal van 2018. Deze herziening van de vergunning is een belangrijk onderdeel in de uitvoering van het Vier Puntenplan dat Chemours in december 2016 is gestart. Het is belangrijk om te benadrukken dat het waterbedrijf Oasen verklaard heeft dat het drinkwater veilig is. Chemours zet zich volledig in om de bedrijfsvoering in al haar fabrieken voortdurend te verbeteren om de ecologische voetafdruk te verminderen en de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers én van onze omgeving te kunnen blijven waarborgen.”

5 gedachten over “Chemours investeert in grootschalige proefinstallatie”

  1. Wel netjes van deze fabriek , dat je aan alle vergunningen en wettelijke bepalingen voldoet en dan op eigen initiatief een installatie gaat bouwen.

  2. Verder is de provincie en bestuurders ook zeker het een en ander aan te rekenen. Die hebben er te lang naar gekeken en het goedgekeurd al dan niet met ongetwijfeld wat steekpenninkjes hier en daar.

  3. Het zegt genoeg dat ze pas actie gaan ondernemen als er genoeg mensen gaan ‘zeuren’
    Zelf boeit de gezondheid van omwonenden ze geen zier.
    Eens onbetrouwbaar, altijd onbetrouwbaar, hoeveel charme-offensieven ze er ook ingooien en hoeveel nieuwe woordvoerders ze ook aannemen.
    Geen woorden maar daden en tot nu toe laat de geschiedenis van dit bedrijf zien dat als ze de kans krijgen ze dubieus handelen.

  4. Het is nog veilig volgens Oasen maar ze hebben ook een nadrukkelijk voorbehoud.. Tenslotte is het paard nu achter de wagen gespannen. Te lang is er gesold met onze zorgen en overal overheen gewalst. Nu komen de (re)acties van inwoners die zich al heel lang niet gehoord voelen en het van kwaad tot erger is gegaan. “Mooie” statements worden doorgeprikt en blijft er niet veel meer van over….

  5. Mooi verhaal. Uitstoot en lozingen gaan gewoon door. In de verre toekomst misschien iets minder? Proefinstallatie? Mens en leefomgeving zijn geen proefkonijn!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld