C8Claim komt met schadeclaim naar chemiebedrijf

ZWIJNDRECHT / DORDRECHT / SLIEDRECHT – C8Claim wil eind dit jaar een schadeclaim neerleggen bij chemiebedrijf Chemours / DuPont in Dordrecht. Dat maakt zondag 16 juli 2017 directeur mr. Eric Meijer van Pelican Key Legal Consultancy B.V. in Zwijndrecht, die C8Claim heeft opgezet, bekend. 

Chemiebedrijf Chemours / DuPont kan een claim van verwachten van C8Claim zegt het Zwijndrechtse advocatenkantoor Pelican Key Legal Consultancy B.V. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

C8Claim is verder in gesprek met de Erasmus Universiteit Rotterdam om een databank (elektronisch archief) in te richten met alle relevante internationale onderzoeksresultaten en andere relevante gegevens met betrekking tot PFOA (C8) en GenX.

Nader onderzoek
Chemours heeft aangegeven dat GenX ook in de lucht kan worden uitgestoten. Meijer: “Wij van C8Claim vinden dat de overheid helder moet maken, wat er precies in de vergunning staat en wat er precies waarin wordt uitgestoten en hoe dat gecontroleerd wordt. Toxicologen (gifdeskundigen) van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn onlangs bij de provincie Zuid-Holland langs geweest om geld voor nader onderzoek te vragen. Naar onze mening moeten onderzoeken plaatsvinden naar de aanwezigheid van C8 en GenX in het milieu, zoals in de bodem, het grondwater, de lucht, gebouwen en stortplaatsen.”

Veilige norm
De bloedonderzoeken door het RIVM noemt Meijer een momentopname. “Van belang is ook om te weten hoe snel C8 uit het bloed verdwijnt. De uitkomsten van de onderzoeken moeten worden getoetst door onafhankelijke deskundigen en dit moet ook openbaar worden gemaakt, uiteraard zonder de privacy van individuele personen te schenden. Daarnaast moet ook een veilige norm voor C8 en GenX breed door verschillende wetenschappers worden vastgesteld en niet alleen door het RIVM”, zegt Meijer. C8Claim adviseert iedereen om de eigen verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om het laten afnemen van een bloedproef, en het aansluiten bij de claim. Meijer: “Als daar behoefte aan is kan dit ook collectief door C8Claim geregeld worden, laat ons dit even weten via de e-mail: info@c8claim.nl.”

Plannen en WOB-verzoek
In augustus / september (datum is nog niet bekend-red.) organiseert C8Claim een besloten bijeenkomst worden georganiseerd met medische deskundigen uit de regio. Meijer: “Mensen die zich op de website C8Claim hebben gemeld zullen hiervoor worden uitgenodigd. Verder. Het ActieComité Drechtsteden Schoon, waarin bewoners zich hebben georganiseerd, heeft een brief aan demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu gestuurd. Het Comité verwacht binnenkort uitgenodigd te worden voor een gesprek.” C8Claim gaat een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om te verzoeken een rapport van hoofdleraren over de aansprakelijkheid van overheden openbaar te maken.

15 gedachten over “C8Claim komt met schadeclaim naar chemiebedrijf”

  1. De tijd zal het bewijs leveren. Wij allen leven in een wereld waar moderne technieken worden toegepast en constant worden gecontroleerd op basis van verleende vergunningen. Dat is de realiteit. De vraag is hoe ver gaat men wat betreft het belasten van het milieu en de volksgezondheid. Daar in zit namelijk wel de uiteindelijke verantwoording van bedrijven en overheden. Gaat het de goede richting heen of blijft men te traag hangen in verouderde proces-technieken. Alert zijn op emissies is wel een punt van aandacht. De mix van allerlei toxische stoffen in het water en in de lucht zal toch op korte termijn naar beneden moeten. Daar is iedereen het nu wel over eens. De natuur reageert er wel op en geeft signalen af. Wie niet luistert zal de negatieve gevolgen ervan moeten verantwoorden. Dus samenwerking op een verantwoorde manier is nodig . Belangen die tegen werken moeten het veld ruimen en plaats maken voor de juiste richting zonder toekomstige nadelen voor het mileu de groene richting heen.

  2. Oh nee. Daar gaat het helemaal niet om, maar mogelijk dat er inderdaad betrokkenen zijn die wel uit zijn op schadeloosstelling vanwege klachten over de gezondheid en wat daar aan gekoppeld kan worden, waardevermindering van hun eigendommen, etc. Maar een veelheid strijdt voor het recht op een veilige omgeving en gezonde omgeving, zoals ook steeds is duidelijk gemaakt in de slogan van “Sliedrechtse Gezondheid vóór alles” Al het geld van de wereld lossen gezondheidsproblemen niet en nooit op!

  3. Dit heeft met de volksgezondheid niks te maken, maar alles met ergens een slaatje uit proberen te slaan. Dat soort mensen vind ik aasgieren, die advocaten voorop, maar ook die lui die hierin mee gaan.

  4. Wie zijn hier nou de aasgieren?
    Volgens mij toch echt DuPont/Chemours, die zo al die jaren zo goedkoop mogelijk te werk is gegaan en de gezondheidsrisico’s bewust op de koop heeft toegenomen.
    Alles om geld te besparen!

  5. Jan, geweldig dat je zo’n reactie schrijft.
    Ik hoop dat de gezondheid voor je medemens echt bij jou voorop staat.
    Je moet je diep schamen!

  6. Te absurd voor woorden om die bedrijven, die willens en wetens de boel beduvelen, zelfs maar een kans te geven te verklaren waarom ze ons vergiftigen…. Stoppen en aanklagen!

  7. Aparte uitspraak, aangezien je zelf diverse (lopende) onderzoeken ook al “afgebrand” hebt….

  8. Andere Jan: aanpakken dat bedrijf. Stoort zich nergens aan. En ook al houd je je aan een vergunning of regelgeving en je weet dat er schade wordt veroorzaakt, doorgaan? Dat onze overheid wat makkelijk is mag niet in de weg staan dat er actie wordt ondernomen. Wat een mentaliteit van Chemours / Dupont. En aasgieren zijn het zeker. Ik draai het nu even om: winst, winst, winst winst ten koste van gezondheid van mens en ten koste van het milieu!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld