Bouwen woningen boven spoorlijn lijkt kwestie van tijd

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft Sliedrecht-Noord de komende maanden op de agenda staan. Dinsdagavond 31 januari 2017 wordt gesproken over aankoop van grond (voor kavelruil) en voor de zomer wil de raad een besluit nemen rond het Recreatief Knooppunt Sliedrecht (RKS). Ondertussen ligt er ook een plan voor de bouw van 230.000 woningen in de zuidelijke Randstad. Daar ging vorig jaar oktober (na de provincie Zuid-Holland) het Drechtsteden mee akkoord. Sliedrecht wordt in het plan ten noorden van de spoorlijn als ontwikkelingslocatie aangeduid.

Dit is het RKS waarover de gemeenteraad kort voor de zomervakantie een besluit neemt. (Animatie tekening gemeente Sliedrecht)

Dat alles staat in het uitvoeringsprogramma verstedelijking voor de periode tot 2030 van het netwerk Zuidelijke Randstad, waarvan de provincie Zuid-Holland één van de opstellers was. Met betrekking tot Sliedrecht staat er ’type plek: ontwikkeling langs de lijn’ en verder ‘de kans om lagekwaliteits-groengebieden langs de lijn om te vormen tot woongebieden’ en ‘Waar? MerwedeLingeLijn’. Het lijkt dus een kwestie van tijd voor er ontwikkeling in Sliedrecht-Noord gaat plaatsvinden.
 
Smits
Zowel wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) – ook als lid van het Drechtstedenbestuur) – als wethouder Len van Rekom (VVD) ontvingen hierover een schrijven van agrariër Piet Smits. De gemeente heeft met Smits te maken als het gaat om het RKS. Smits schreef Van Rekom: “Waarom ga je door met het RKS met als onderdeel het uitplaatsen van de voetbal en waarom zet je niet in op de behoefte die ook in de woonvisie Drechtsteden geschetst wordt zoals het realiseren
van o.a. permanente woningen in het groen? Dan kan met die opbrengst een recreatief opstappunt met wateropgave worden betaald.”
 
Plannen
Van Rekom zegt in een antwoord dat het uitvoeringsprogramma hem bekend is, maar dat hij er anders tegenaan kijkt. “Allereerst is het aan onze gemeenteraad om te besluiten woningen te bouwen over het spoor. Daar is, naar mijn inschatting, geen draagvlak voor. Het uitvoeringsprogramma spreekt over kansen, niet over concrete plannen. Het college is momenteel niet bezig om tot concrete plannen te komen. Het overklappen van de voetbalvelden acht het college noodzakelijk om in de toekomst voldoende te kunnen beschikken over bedrijventerreinen, goed voor onze lokale economie.”
 
Geld
Ook wethouder Tanis ontving dus een schrijven van Smits. Tanis is portefeuillehouder Ruimtelijke en Economische ontwikkeling (waaronder wonen) in het Drechtstedenbestuur en kent de plannen dus ook. Smits schreef Tanis: “Financieel is het veel beter, want rood kan groen betalen en boeren kunnen financieel fatsoenlijk vertrekken, wat een aantal maar wat graag wil. Een veel betere optie als alleen een RKS!” Smits is benieuwd hoe Tanis het gaat aanpakken en of hij daarover alstublieft transparant kan zijn. Smits hoopt op een ‘snelle korte reactie’. “Het gaat over ook onze grond”, aldus Smits in het schrijven aan Tanis.

7 gedachten over “Bouwen woningen boven spoorlijn lijkt kwestie van tijd”

  1. Conny zegt dadelijk liever ich habe es nicht gewusst. Ik ben blij dat Sliedrecht24 niet wegkijkt voor de (mogelijke) ontwikkelingen die in Sliedrecht gaande zijn. Ga zo door met de Sliedrechters bij de les te houden want de politiek probeert alles in de achterkamertjes te houden. Terwijl alles juist integer en openlijk gecommuniceerd moet worden naar de Sliedrechter toe.

  2. Volg je de gemeenteraad?
    Je hoeft het ook niet te lezen!

    Dinsdagavond 31 januari 2017 praat de raad weer over Sliedrecht-Noord.
    Wel een beetje het nieuws volgen.

    Verder zijn we niet van de gebaande paden en kiezen we een eigen koers -:)

    Redactie Sliedrecht24

  3. Goedemorgen Johan,

    Wij verwijzen naar de vergadering in de Drechtsteden van 6 oktober 2016. Sindsdien ligt er een plan! Let op plan!
    Maar gezien de ontwikkelingen durven wij deze prikkelende kop wel aan! Lees het stuk maar eens door (waar de provincie al achter staat).
    Is zo te googlen.

    Daarbij komt dat een goede visie door de afgelopen college’s kennelijk ontbrak, waardoor je Sliedrecht – als dit plan doorgaat –
    in de toekomst mogelijk industrie en bedrijventerrein in de kern hebt. Wij blijven het volgen.
    Er kunnen weleens belangrijke besluiten vallen nog voor de zomer.

    Redactie Sliedrecht24

  4. Wat een vreemde kop boven dit artikel. Het antwoord van wethouder Van Rekom is toch duidelijk ? Daar had u ook een kop van kunnen maken.
    In mijn periode als wethouder zijn zowel door de gemeenteraad van Sliedrecht als Provinciale Staten van Zuid Holland ( die het uiteindelijk voor het zeggen hebben op het gebied van ruimtelijke ordening ) formele besluiten genomen . In die hielden in : geen woningbouw ook al omdat er door de vergrijzing geen behoefte is aan grootschalige nieuwbouw.
    Ik volg de politiek niet meer zo , maar bij mijn weten zijn er daarna geen andere besluiten genomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld