‘Bootvluchtelingen wonen nu in Sliedrecht’

SLIEDRECHT – In de gemeente Sliedrecht is een aantal bootvluchtelingen woonachtig. “Ze staken met gammele bootjes de zee over vanuit Afrika, kwamen in Europa terecht, uiteindelijk in Nederland en later in Sliedrecht, waar ze nu wonen als statushouder.”

In Sliedrecht worden in 2015 in totaal 43 vluchtelingen opgevangen. Half juli 2015 zijn dat er 21. Betrokken vrijwilligers begeleiden hen en maken de buitenlanders wegwijs. (Foto VluchtelingenWerk Zuidvleugel)

Dat zegt coördinator locatie Sliedrecht en projectontwikkelaar Martine Verlek van VluchtelingenWerk Zuidvleugel tegen Sliedrecht24. Gemeenten hebben een landelijke taakstelling om statushouders op te nemen. Een gemeente heeft dus de opdracht dit uit te voeren. 

Route
De meeste vluchtelingen die in Sliedrecht wonen, komen uit landen als Syrië en Eritrea. Verlek: “Ze zijn gevlucht naar Europa. Dat ze in Nederland uiteindelijk in een asielzoekerscentrum terechtkomen, is soms niet vooraf bepaald. Een aantal kwam via mensensmokkelaars uiteindelijk in Nederland terecht. Via de vreemdelingenpolitie kwamen ze bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel terecht. Vandaar gingen ze naar asielzoekerscentra in het land. Na een check door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaan de mensen naar gemeenten. De vluchtelingen krijgen voor 5 jaar de vergunning voor statushouder. Sommige mensen keren terug, al heb ik dat nog niet meegemaakt. Een ander deel krijgt een onbepaalde status of naturaliseert tot Nederlander. Je mag dan geen strafblad hebben.”

Urgentie
Het zijn in Sliedrecht veelal jonge vluchtelingen. Mensen van onder de dertig jaar. “Van economische vluchtelingen mag je niet spreken. Ze hebben hun geschiedenis, zijn gevlucht voor geweld of oorlog. Om te kunnen leven krijgen ze geld van de sociale dienst en een woning via Tablis Wonen”, legt Verlek uit. In Sliedrecht zijn volgens haar voldoende huizen voor de urgentiegevallen beschikbaar, want onder die noemer vallen de statushouders. Soms gaan ze voor een woning voor op de wachtlijst ten opzichte van autochtone inwoners van Sliedrecht. De statushouders moeten als tegenprestatie met geld van de sociale dienst binnen 3 jaar verplicht een inburgeringscursus volgen in Dordrecht.

Vrijwilligerswerk
VluchtelingenWerk Zuidvleugel zorgt voor de begeleiding als het gaat om lopende zaken, zoals financiën. Verlek: “Ook zijn we er voor de vrijwilligers. Zo’n 15, die hier meewerken en de statushouders begeleiden. Ze hebben van ons een 2-daagse cursus gehad, waarbij ze o.a. leren om altijd afstand te bewaren. Raak je te betrokken bij een probleem, dan moet je dat niet mee naar huis nemen. Een aantal vrijwilligers werkt als taalcoach. We zoeken altijd vrijwilligers. Je moet wel de tijd hebben, want soms heb je papier- en regelwerk.” Volgend jaar worden meer vluchtelingen in Sliedrecht verwacht dan in 2015. 

Heb je belangstelling voor het vrijwilligerwerk neem dan contact op met Martine Verlek, tel. 0184-420365 of per e-mail: vwsliedrecht@vwzuidvleugel.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld