‘Bloedwaarden schokkend hoog’ in PFOA-onderzoek

SLIEDRECHT / HILVERSUM – “De gehaltes die hier staan, zijn schokkend, ten opzichte van de Nederlandse bevolking. Dat betekent dat we hier getallen zien van PFOA in het bloed, die een factor tien tot een factor honderd hoger liggen dan normaal”, zegt hoogleraar toxicologie Martin van den Berg.

De stof werd tot 2012 gebruikt bij de productie van teflon in de chemiefabriek van Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht. De hoge bloedwaarden bij het personeel zijn volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg schokkend hoog. (Foto uit tv-opname AVROTROS EenVandaag)

Het AVROTROS-programma EenVandaag toonde donderdagavond 8 oktober 2015 aan Van den Berg de cijfers van een bloedonderzoek van personeel van de fabriek van Chemours (voorheen Dupont – red.) in Dordrecht. Het bedrijf onderzocht tussen 2005 en 2009 werknemers.

Ziektes
Van den Berg is door het tv-programma benaderd, omdat hij onderzoek deed naar PFOA. Hij pleitte in EenVandaag voor een onafhankelijk onderzoek. Van den Berg: “Zij moeten uitgebreid medisch onderzocht worden. En ook in de loop der jaren gevolgd worden om te kijken of er zich mogelijk ziektes ontwikkelen die we koppelen aan de aanwezigheid van PFOA in het lichaam.”

Zorgen
Omwonenden maken zich zorgen. Zoals PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees uit Sliedrecht. Hij wilde een bloedonderzoek laten doen en meldde zich aan bij de dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD ZHZ – red.) in Dordrecht, maar tot heden is een onderzoek afgewezen. Van Rees vraagt zich af of ook hier net als bij DuPont in de Verenigde Staten een milieuschandaal heeft afgespeeld. “Ja, dan denk ik, twee fabrieken, van dezelfde onderneming, dan denk ik hoe is dat hier gelopen. Het fabricageproces is identiek aan de VS. De uitstoot via de schoorstenen met meestal een westenwind over Sliedrecht is gegaan. En dus hier geconsumeerd. Daar maak ik me zorgen over”, zegt Van Rees  

Onduidelijkheid
Of rond de chemiefabriek ‘aan de overkant’ van Sliedrecht sprake is van een milieuschandaal kan Van den Berg nog niet zeggen. “Op dit moment wordt de situatie geregeerd door onduidelijkheid. Ik denk dat de overheid in ieder geval zekerheid moet bieden of deze PFOA en andere stoffen die even schadelijk kunnen zijn in de omgeving van Dordrecht en Sliedrecht ook in verhoogde mate voorkomen. Zolang we dat niet weten kunnen we eigenlijk ook niet goed zeggen of er een extra risico is voor de omwonenden. Dus we moeten eerst een blootstellingsanalyse doen, zodat we weten of deze mensen langdurig zijn blootgesteld”, aldus Van den Berg.

Reactie
Chemours zegt dat nog altijd niet is vastgesteld of de stof PFOA voor een gezondheidsrisico heeft gezorgd. In een persverklaring van woensdag 23 september 2015 zegt het bedrijf: “Sinds 2001 is in de loop van de jaren duidelijk geworden dat zeer kleine hoeveelheden PFOA wereldwijd bij alle mensen in het bloed voorkomen. Een stof die moeilijk afbreekt en dus relatief lang in het lichaam blijft zitten en waarvan in onderzoeken niet is aangetoond dat er effecten zijn op de volksgezondheid.” Sliedrecht24 volgt de teflonzaak op de voet.

Een alarmerend stuk op de site van Follow the Money vormde de aanleiding voor een groot onderzoek van de Omgevingsdienst van Zuid-Holland. Na de publicatie startte de dienst Gezondheid en Jeugd in deze provincie een onderzoek, zijn er Kamervragen gesteld door de SP en de PvdA en bestookten de raadsleden van Sliedrecht en Dordrecht hun wethouders met vragen over dit onderwerp. (Bron: AVROTROS EenVandaag)

4 gedachten over “‘Bloedwaarden schokkend hoog’ in PFOA-onderzoek”

  1. Pfoa, ik schrok al. De gestopte productie bij Dupont is toch weer opgestart. Dankzij bevindingen uit “objectief” onderzoek is dit weer toegestaan. Gezien het hoge gehalte is PFOA misschien wel verslavend. Ook nu komt gelukkig niemand wat tekort. Snuiven. Gratis PFOA. Dank u wel gedeputeerde(n). Dank u wel Bram van H en gemeente Sliedrecht.

  2. Wat is er dan precies té hoog in het bloed???
    Bij een lopend gezondheidonderzoek is te hoog ijzergehalte (hemochromatose) geconstateerd! Vraag me nu af of dat ook door DuPont komt (kan komen)!?!?!

  3. Komt er een lijst waar (oud) werknemers met gezondheidsklachten zich kunnen registreren?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld