PRO Sliedrecht wil struikelstenen in het dorp

SLIEDRECHT – In navolging van andere dorpen en steden wil de lokale partij PRO Sliedrecht in het trottoir van de huizen waaruit de Sliedrechtse joden zijn verdreven zogeheten “struikelstenen” laten aanbrengen. Dat bericht de partij maandag 6 juli 2015 in hun nieuwsbrief.

‘Struikelstenen’ zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, waarin o.a. de naam van de betrokkene en het moment van overlijden zijn vermeld.

Duizenden
Oorspronkelijke heten deze monumentjes “Stolpersteine” (Stolpern betekent struikelen). “Stolpersteine” zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In Duitsland (het geboorteland van Demnig) zijn er al duizenden geplaatst. Maar ook buiten Duitsland in Oostenrijk, Hongarije en sinds kort ook in Nederland – in meer dan 75 dorpen en steden – te vinden.

Crowdfunding
Naast deze 18 Joodse medeburgers zijn er volgens PRO Sliedrecht ook plannen om vergelijkbare stenen aan te brengen voor mevrouw Nederlof, die in haar woning aan de Stationsweg 13 joden clandestien onderdak bood en dat – vanwege verraad – moest bekopen met de dood in concentratiekamp Ravensbrück. PRO Sliedrecht onderzoekt ook de mogelijkheid om struikelstenen aan te brengen bij de adressen waar de 11 overleden Sliedrechtse Merwedegijzelaars woonden op het moment van de razzia op 16 mei 1944. In totaal gaat het om 30 aan te brengen stenen. PRO Sliedrecht hoopt de kosten daarvan (in totaal ca. € 3600) via crowdfunding bij elkaar te krijgen.

Steun
Inmiddels is gesproken met bestuursleden van de Stichting Dyksynagoge en mevrouw Anja van der Starre, die zich inzet om de geschiedenis van de Merwedegijzelaars niet in de vergetelheid te laten geraken. Hetgeen o.a. resulteerde in het boekwerkje “Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944”. Stichting en mevrouw Van der Starre ondersteunen dit initiatief van PRO Sliedrecht. 

Meer tot leven brengen
Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn op vier adressen in ons dorp Joodse inwoners opgehaald. In totaal werden 18 mensen naar Duitsland getransporteerd en zijn daar omgekomen in een concentratiekamp. Op een gedenkplaat in het Raadhuis aan het Langeveldplein zijn hun namen terug te vinden. PRO Sliedrecht heeft het idee opgevat om de herinnering aan deze gebeurtenis uit september 1942 meer tot leven te brengen.

Meer informatie op Facebook.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld