Column: De bordenwasser

Elke zaterdag maakte ik vroeger de auto van mijn vader schoon. Daar kon je als kind een zakcentje mee verdienen en daar was je natuurlijk wel voor te porren. Het bleef vaak niet bij de privé-auto. Ook de Volkswagenbusjes van het bedijf van pa konden wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Als de buurman je dan zo lekker bezig zag, dan kreeg je over de heg schreeuwend een vraag of je ook zijn auto wilde schoonmaken. Ach, je draaide je hand er niet voor om. De buren deden ook weleens wat terug en onderling was er een niet op papier vastgelegde afspraak van sociale controle. Was de één op vakantie, dan lette de buurman op je huis en andersom. Een oogje in het zeil houden heette dat. Daar kon je de politie niet mee vermoeien. Die moest boeven vangen.

Verschillende straatnamen in het dorp zijn op dit moment slecht te lezen. Wie de taak heeft om deze bordjes schoon te houden, voert deze taak slecht uit. Eigenaar is de gemeente Sliedrecht, maar moet die ook het bordje schoonhouden? (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Naar die sociale controle +. ja, u leest het goed, sociale controle plus, daar wil de gemeente Sliedrecht maar wat graag naar toe. Regels schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en meer verantwoordelijkheid neerleggen bij de inwoners. Op zich niets mis mee, maar niet iedereen kent zijn verantwoordelijkheid. En hoever gaat die, voordat je de wet hebt overtreden en wordt opgepakt door de politie? Daarom zijn regels onontbeerlijk. Daarin staan zaken geregeld en dan heb je met de regels toch mooi een stok achter de deur. Niet iedereen neemt de verantwoordelijkheid om op de bres te springen of zich vrijwilliger in te zetten in het beheer in de buurt. Van het onkruid vrij maken van een brandgang, het wassen van een verkeers- of straatnaambord in de straat. Een kleine moeite om er even langs te lopen als je toch de auto wast. Dan ben jij toch even de bordenwasser! Ook al krijg je daar geen centjes voor betaald. Bedoelt de gemeente Sliedrecht ook dit met die eigen verantwoordelijkheid en maken ze daarom de borden niet schoon?

Peter Donk
redacteur Sliedrecht24

8 gedachten over “Column: De bordenwasser”

  1. Ook genoege ‘oude’ Hollanders hoor …

    Een fijnere/leukere/nettere buurt maken we met elkaar!!

  2. Maar een ieder is altijd dezelfde Erik en wordt dan een beetje als dorpsgek en mafketel aangekeken. Ik heb er zelf ervaring mee in de buurt.

  3. Het is niet alleen het bord Merelstraat wat zo smerig is. De straat is bij de gemeente ook het stiefkindje, de veegmachine weet hem niet te vinden.

  4. Verbeter de wereld, begin bij jezelf … als een ieder dat zou doen, zal alles er al beter uitzien en wordt het weer gezelliger.

  5. Zou jij het willen doen dan??

    ..Waarom niet de nieuwe Hollanders..
    Doen ook nix…en krijgen zat!!

  6. Ook de hulp van bewoners is gewenst Martin, maar die laten het iedere keer afweten of hebben er gewoon geen zin en interesse in.

  7. Het is al jammer dat Sliedrecht niet veel uitstraling heeft, zonder bloembakken, mooi onderhouden groen en ook nog eens van die smerige straatnaambordjes en andere borden … Ik hoop dat er eens structureel geld wordt vrijgemaakt in de gemeente om Sliedrecht een beter en mooier aanzien te geven.

  8. Sociale controle is in Sliedrecht ver te zoeken hoor, zeker in de nieuwbouwwijken. Helaas, maar waar.
    Laat staan dat we wat voor elkaar over hebben, maar ook de gemeente is hier deels schuldig aan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld