Column: Armoede in Sliedrecht

Elke maand meer maand dan geld overhouden, is niet leuk. Toch zitten tientallen Sliedrechtse gezinnen in deze situatie. Zij zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de Voedselbank en doen de noodzakelijke inkopen bij winkels met voor hen betaalbare artikelen. Steeds meer Nederlanders kunnen niet meer of met moeite de touwtjes aan elkaar knopen. In Sliedrecht is dat niet anders. 

In april 2016 schreef Sliedrecht24 hier een artikel over: ‘Honderden kinderen in armoede in Sliedrecht’. Dat was gebaseerd op toen vrij gegeven cijfers uit 2015. Steeds vaker doen mensen die niet tot een kerk in Sliedrecht behoren, maar in armoede leven, een beroep op hulp bij een kerk. Tientallen gezinnen kunnen zonder hulp nauwelijks het hoofd boven water houden. Of doen soms een éénmalig beroep op bijvoorbeeld de Interkerkelijke Diaconale Commissie.

Onlangs sprak ook de gemeenteraad over het armoedebeleid. Beleidsmedewerker Jeroen Loeve gaf een toelichting. In Sliedrecht zou volgens Loeve een Platform Armoedebestrijding moeten komen om met elkaar te overleggen. Armoede is een issue in Sliedrecht.

In het dorp zijn verschillende initiatieven voor armoede ondersteuning, zoals de Voedselbank, Stichting Jeugd Actief (JA), stichting Alles Kids en vanuit de regio Stichting Leergeld. Via de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht kan je met verschillende organisaties in contact komen. Dat is natuurlijk fijn.

Feit blijft dat het aantal gevallen levend in armoede niet afneemt, maar zelfs toeneemt. Steeds meer mensen, gezinnen, huishoudens beter, hebben moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen. Dat zich ruim driehonderd mensen die het moeilijk hebben zich aanmelden voor een uitje bij de lokale politieke partij geeft ook aan dat sprake is van een probleem. Dat na Rotterdam hier een Swingmarket wordt geopend, zegt ook veel. En dat ook het aantal mensen bij de Voedselbank niet afneemt. Het past in het groeiend aantal personen, die met weinig geld moeten rond komen. 

Armoede, de gezamenlijke aanpak ervan, wordt nog ‘een dingetje’ de komende tijd. 
Dankzij ambtenaar Loeve heeft het de volle aandacht van de gemeente. Dat wel! Ik ben benieuwd wat voor plannen op tafel komen.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

7 gedachten over “Column: Armoede in Sliedrecht”

  1. De tweedeling in de maatschappij wordt steeds groter. Dat is mede te wijten aan verouderde opvattingen over arbeid en inkomen. Een basisinkomen is de beste oplossing. De oplossing is een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen vanaf 18 jaar die de Nederlandse nationaliteit bezit. Lees er meer over op de website van de Vrijzinnige Partij.

  2. Wij hebben met regelmaat een tas vol verse etenswaren beschikbaar die we graag uitdelen. Geef aub even je adres door zodat we tzt je kunnen “plezieren” Ons mailadres is bekend bij de redactie. Sterkte met alles

  3. Bedankt voor je reactie Kees Sr. Jammer dat Kees nog niet is ingegaan op mijn uitnodiging, want het was geen sarcasme. Hij mag echt langskomen.
    Esther

  4. Ik vind dat Esther gelijk heeft, Kees! Nooit generaliseren!! Er zijn (helaas) meer dan genoeg mensen die nooit schulden hebben gemaakt, geen luxe leven leiden en toch in zo’n positie terecht zijn gekomen door omstandigheden die ze nooit hebben gewild! Dus pas een beetje op je formulering en scheer niet iedereen over één kam!

  5. Kees,kom een keer thee bij mij drinken, dan kan ik je een andere kant laten zien hoe mensen “arm” geworden zijn of nog zijn, zonder uitzicht op verbetering. En o ja, als je bier wilt moet je het zelf even meenemen, want dat heb ik niet in huis, en graag met eigen vervoer komen, want die auto heb ik niet voor de deur staan. Roken is hier verboden en als je je eigen huisdier mee wilt nemen voor de gezelligheid mag dat ook best. Tot snel!

  6. Het is beter om de mensen die in armoe leven te leren hoe ze met geld om moeten gaan niet om goedkope boodschappen te geven. Dat is een put dempen door een andere put te graven Vaak zie deze mensen zitten op een stoel of bank met een tafel vol bierflessen en volle asbakken een stel huisdieren een computer op de achtergrond of ook nog een auto voor de deur. Als deze mensen eerst voor zich zelf eten kopen met het geld wat ze krijgen en dan als ze aan het eind van de rit nog geld overhouden dan kunnen ze kiezen of sparen of aan andere zaken besteden.

  7. Wat ik me altijd afvraag bij dit soort berichten zijn 2 dingen; hoe is men in de situatie gekomen en hoe gaat men er weer uit komen. Kwestie van eigen schuld dikke buld door maar raak te leven en / of te lenen waardoor men nu niet meer rond kan komen? Dat is geen armoede, dat is gewoon dom en nu op de blaren zitten. Of door omstandigheden waar je vrijwel niets aan kan doen? Dat is armoede en verdiend hulp. En hulp van voedselbank, swingmarket e.d is leuk, maar zou vooral tijdelijk moeten zijn. Wat zijn de mogelijkheden om weer te werken en hier actief bij helpen zodat men weer een uitzicht heeft op een betere toekomst.
    Ben benieuwd wat de gemeente kan betekenen…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld